България иска промяна и ние БСП Лява България я предлагаме – ген. Радев и Илияна Йотова. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която откри Националното съвещание на БСП.

Припомняме, преди него – тайно от медиите, БСП избра Илияна Йотова за вице на кандидат-президента генерал Радев.

Нинова се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: „Уважаеми колеги от ГЕРБ, вие искате състезание, но нямате състезатели. Ние предлагаме силна двойка.”

Нинова посочи, че целите на кандидат-президентската двойка на БСП са да върне достойнството на нацията, уважението към Конституцията, да даде смисъл на социалната държава, да бъде алтернатива на статуквото в ГЕРБ. „Време е да покажем, че БСП е способна да даде на държавата друг път на развитие, ГЕРБ е статуквото, време е за промяна, но не на думи, а за промяна в действие”, обърна се Нинова към присъстващите на съвещанието.

Йотова искала да потъне в земята от срам при гостуване на Плевнелиев в ЕП

Йотова искала да потъне в земята от срам при гостуване на Плевнелиев в ЕП

25 години БСП беше виновна за всичко, смята тя

Тя упрекна управляващите за 16-милиардния заем, който по думите й е продажба не само на нашето минало, но и на нашето бъдеще – „Лесно е днес да се правиш на строител със заем, който ще плащат децата ни. Майсторлъкът е да направиш собствена икономика.”

Нинова изтъкна, че осем фирми в държавата са получили над 4 млрд. лв. от обществени поръчки, докато малкият и среден бизнес бил ликвидиран.

Според соцлидера ГЕРБ и техният президент Плевнелиев унизили достойнството на народа си с послушна към началници външна политика.

„Искаме суверенна държава и защита на националния интерес, а за нас той е България - член на ЕС, но с позиция и характер. Да казва не – когато позициите на ЕС вредят на националния интерес и падане на санкциите срещу Русия”, каза Нинова.

Нинова поиска от премиера Борисов оценка за мандата на ГЕРБ в президентската институция.

„Чухме от г-н премиера, че трябва всяка партия да носи политическа отговорност за номинациите си. Като че ли за пръв път съм съгласна с премиера, но имам и въпроси към него”, посочи тя.

Приемам да бъда вашият боец, увери генерал Радев БСП

Приемам да бъда вашият боец, увери генерал Радев БСП

Няма да подведа това ваше доверие, обещава генералът

Нинова попита коя партия ще понесе отговорността за президента Плевнелиев. „Кога ще дадете своята оценка за мандата на ГЕРБ в президентската институция - за хибридните войни, за липсата на вето върху закони, които Конституционния съд обяви за противоконституционни, за тежкия лобизъм в полза на олигархични интереси, за флотилията в Черно море. Ако мандатът ви е успешен – излезте и го кажете, но рискувате много. Ако не е успешен – пак излезте и го кажете, но поемете политическата отговорност. Днес ние поемаме своята”, заяви Нинево.

Лидерът на БСП заяви още, че ГЕРБ и реформаторското мнозинство реформираха образованието до степен да извадят Иван Вазов от учебниците.

Тя посочи, че ГЕРБ ликвидират малкото останала държавна собственост, при това изтъкна, че те я крадат и отново спомена случая от последните дни с продажбата на имота в София - Царските конюшни.

„Ние искаме и можем да запазим държавната собственост, можем да я развием на пазарни, съвременни и модерни основи. Нашето предложение за закон в тази политика вече е в Народното събрание”, каза още лидерът на БСП.

Тя заяви, че след първата стъпка за промяна – президентските избори, трябва да има и предсрочни парламентарни избори.

Нинова се обърна към онези над 60 % от българите, които не харесват сегашния си живот. Първата стъпка за промяна са президентските избори. Чухме упреци, че столетната партия няма кадри, че крием кандидатурата на ген. Радев зад инициативен комитет. Вие сте силата и мощта на БСП и заедно издигнахме и заедно заставаме днес като стена зад гърба на ген. Радев, подчерта лидерът.

От своя страна кандидатът за президент генерал Радев заяви, че според него днес има криза на ценностите и криза в управлението и като всеки мислещ човек търси причините – „Първата причина е, че липсва ясна дългосрочна визия за развитието на страната.” „Няма обективен, безпристрастен анализ за реалното състояние, истината е избутана в ъгъла и се крие под напудрен отчет. Забравя се най-важното - проблемите и интересите на българските граждани.”

По думите на Радев една партия се сраства с държавата и няма разделение на властите, а това е лакмусът за демокрацията и правовия ред в държавата. „Една партия владее всички власти като добавим и контрола върху президентската институция, последствията са ясни – самодоволство, успокоение”, посочи Румен Радев и заяви:

„Ще бъда президент, който може да казва Не, ще работя за една достойна България.“

Той очаква една изключително трудна битка, в която ще разчитат специално на структурите по места.