Новият служебен правосъден министър Крум Зарков получи ключа за държавния печат към Министерство на правосъдието от бившия ресорен министър Надежда Йорданова. На брифинг пред журналисти Надежда Йорданова пожела на Зарков да използва ключа върху актове, които придвижват по-напред към правовата държава и признак на добро управленско решение в национален интерес.

"Аз имах честта да поставя държавния печат върху няколко закона на 47-о Народно събрание от особена важност - този за закриване на специализираното правосъдие, този за даване на повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори и този, който осигури на българското общество единна информационна среда за запорите на коли, земеделска техника и други движими вещи", обясни Йорданова. 

Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието бе правилен ход

Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието бе правилен ход

Специализираната прокуратура в последния си ден е направила подарък на няколко човека, като отказала да ги разследва

Тя оставя на бюрото на новия служебен правосъден министър 20 проекта на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост. Надежда Йорданова очаква Крум Зарков и неговият екип да бъдат успешен тандем.

Служебният правосъден министър Крум Зарков увери, че неговият екип поема духа на приемственост на досегашния правосъден министър, за да осигурят спокойствие на администрацията, работа по законопроектите, за да се осигури възможно най-бърз достъп на България до средствата от Плана за възстановяване и да се предотвратят наказателните процедури там, където са започнали. 

Реалната картина за борбата с корупцията по високите етажи остава скрита, твърди Надежда Йорданова

Реалната картина за борбата с корупцията по високите етажи остава скрита, твърди Надежда Йорданова

По думите й съдебната ни система е неработеща

Зарков ще продължи работата по Националната стратегия на правосъдието. Важно е да се каже, че трябва да се деблокира процеса по строежа на нов затвор, за да не изгубим средствата, които можем да се възползваме по линия на норвежкия механизъм. Друг приоритет пред Крум Зарков ще бъде законопроектът за съдебната власт и който осигурява самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори. Един от нашите приоритети ще бъде заедно с целия ВСС и целия МС да осигурим приложението на закона и европейските делегирани прокурори да придобият собствена администрация и свобода на действие, за да могат да бъдат максимално ефективни.

Освен това служебният правосъден министър ще продължи работата по поставяне на условията на Съвета за криминологични изследвания към Министерство на правосъдието, за да може борбата срещу престъпността да мине от сферата на популизма в сферата на ефективността.

Крум Зарков ще се води по принципите на Надежда Йорданова - в дух на приемственост, като се надява да надгради нейните постижения