Предизборните обещания на ГЕРБ не бяха изпълнени, заяви кандидатът за президент Меглена Кунева по време на визитата си във Варна.

В морската ни столица Кунева се срещна с представители на подкрепящия кандидатурата й Инициативен комитет.

"Има един-единствен критерий за успеха на едно управление: живеем ли по-добре от преди. Моят отговор е, че не живеем", подчерта Кунева.

По думите й неуспехът на днешното правителство не се дължи нито на световната криза, нито действията на миналото управление. Ситуацията в момента е с предизвикана от самата управляваща партия, смята Кунева.

Като един от най-големите проблеми тя посочи непредвидимостта на икономическите политики на кабинета и постоянно променящите се обещания, които водят до оттеглянето на български и чуждестранни инвестиции от страната.

"Това е катастрофа за икономиката ни", посочи тя и цитира данни, че от 9 млрд. лева инвестиции през 2009 г. в момента те са на минус 133 млн. лева. "Средният и дребен бизнес дават много тежки сигнали. Веднъж се обещава едно, после друго, и човек има чувството, че няма посока", каза още кандидат-президентът.

Тя посочи, че не се спазват и обещанията за справедливост и ред- контрабандата се увеличи, нараства битовата престъпност, от показните полицейски акции успешни са единици. Според нея е проблем и че двама министри - на правосъдието и вътрешните работи - нямат общ поглед по въпроса.

Като негатив на управлението Кунева посочи и злоупотребата с власт, множеството лобистки текстове и скандалните разкрития за търговия с влияние.

Кунева обеща, че ако бъде избрана за държавен глава, няма да промени начина, по който говори. "Ще продължавам да говоря истината", каза тя и посочи, че честната критика помага за решаването на дефицитите.

Тя съобщи, че ще обяви кандидата за вицепрезидент на 12 юли, като уточни, че той ще е човек с голям професионален опит в редица области.

В интервю по-рано тази сутрин тя разкри, че за да се спази балансът, кандидатът за вицепрезидент ще бъде мъж.

"Политиката е до голяма степен въпрос на характер. Както и всичко, което правим в живота си. Ако характерът е нула, и резултатът се умножава по нула. Това е много проста математика в живота", коментира Кунева.

Меглена Кунева разкри, че обявяването на кандидатурата й за президент е довело до неочаквано недобри ефекти като спиране на достъпа й до медиите.

„Разбирам, че има икономически трудности. Но не може още от сега да искат да се плаща, за да се чуят кандидатите. Няма откъде да се чуе истината, няма кой да я защити", смята Кунева. „Сега разбирам кои са истински смелите медии",посочи тя.

По-късно днес тя ще представи официално целия инициативен комитет от Варна от 35 души. Меглена Кунева ще проведе и срещи със симпатизанти, доброволци в кампанията и приятели от социалната мрежа „Фейсбук", както и ще присъства на международния шахматен турнир "Варна Оупън".