Мислех, че премиерът Бойко Борисов е мъжко момче, но явно съм се излъгал. Чух как толкова си е изпуснал нервите при поредното рязане на ленти на нещо започнато от друг, че чак ми е направил комплимент- наричайки ме „това момче", за което му благодаря".

Това коментира кандидатът за вицепрезидент на левицата Стефан Данаилов по повод на вчерашните думи на министър-председателя.

Данаилов подчертава, че още  с влизането си в Министерството на културата си поставил за цел чрез системно увеличаване на средствата за обучение на кадри в училищата по изкуствата и културата те да се превърнат в атрактивно място за подготовка и реализация на талантите в България. От 13 милиона лева за 2005г. делът в годишния бюджет на МК за образование през 2009 г. нараснал на 22, 7 мил. лв.

Броят на училищата по изкуствата през управлението на тройната коалиция нараснал на 23. „Усъвършенствахме Наредбата за условията и реда за социална закрила на деца с изявени дарби и отпускахме ежегодни стипендии и еднократни творчески помощи на 785 деца за участие в майсторски класове и пленери. Съвместно с НФ „Култура" осигурихме 103 десет месечни стипендии в чужбина", припомня Стефан Данаилов.

Пак по времето на тройната коалиция средните училища по изкуствата са получили статут на национални училища по изкуствата. Редица училища по изкуствата са ремонтирани, докато Ламбо е бил министър на културата.

„Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография- София също е сред тези училища", подчертава Стефан Данаилов. „Направихме проект в два етапа. Първият бе основен ремонт на сградата с лаборатории и кабинети, където се усвоява основната им професия за 200 000 лв. Закупихме съвременна техника „Хайделберг" за обучение на бъдещите полиграфисти за 500 000 лева", изтъква кандидатът за вицепрезидент на левицата. „Вторият етап включваше  основен ремонт на сградата с учебните класни стаи, но времето не ни стигна, а и нямахме навика на всеки етап да  режем лентички с фанфари", коментира още той.

Във всички 23 училища по изкуствата и културата са обзаведени компютърни зали с лаптопи, скенери, принтери, сървъри, мултимедийни проектори, копирни машини.

Започната е реализацията на първия проект за публично-частно партньорство с представители на „ФИЛИПС" - за България за адекватно осветление в училищата по изкуствата, подходящо за ателиетата за творческа работа на децата на стойност 40 000 лв. Общата сума инвестирана за подпомагане дейността на училищата по изкуствата и културата от 2005-2009 г. е 89 013 950 лв.

„Пожелавам на сега управляващите да могат да се похвалят с такъв резултат в края на своя мандат", заявява още Стефан Данаилов.