Русия намекна, че очаква Европейската комисия да направи отстъпки по отношение на „Южен поток", както това е ставало за други проекти.

Това стана ясно от съвместната пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров и първия дипломат на България Кристиан Вигенин.

Не делим държавите на про- и антируски настроени, обяви Лавров

Още...

Лавров е на двудневно посещение у нас, като по-рано днес се срещна последователно с премиера Орешарски и държавния глава Плевнелиев.

И двете страни са съгласни, че проектът е ключов както за Русия и България, така и за ЕС.

Лавров коментира, че братските ни народи имат общо богато културно-историческо наследство и дългогодишни отношения. Той отчете потенциала за разширяването на сътрудничеството между България и Руската федерация.

Русия е склонна да преговаря с ЕС за „Южен поток", стана ясно за пореден път. Потвърждаваме сроковете, които са поставени, категоричен бе руският външен министър. Готови сме за конструктивен диалог, подчерта Лавров.

Русофоби и русофили „посрещат" Лавров пред президентството

Още...

Той не коментира какви отстъпки е готова да направи Русия, за да стане факт проектът. Лавров уточни само, че „Южен поток" трябва да се осъществи при взаимно изгодни условия за всички участнички в него.

Русия уважава третия енергиен пакет, каза той. Ако съществува добра воля, всеки един проблем може да бъде разрешен, категоричен бе Сергей Лавров. Той каза, че страната му очаква замразяването на проекта да бъде спряно. Призоваваме ЕК да започнем разговорите, заяви руският първи дипломат.

Сергей Лавров коментира, че ЕК вече е правила дерогация от Третия енергиен пакет за редица други газопроводи. Считаме, че подходът на ЕК ще бъде разумен, смята Лавров. Всичко отговаря на правилата, стига да не се политизират нещата, каза външният дипломат на федерацията.

Русия е готова и за други инфраструктурни и енергийни проекти със страните от ЕС. Стратегическото партньорство между Москва и Брюксел трябва да преодолее сегашния доста сложен етап, категоричен е руският първи дипломат.

Изкуствени пречки между Русия и ЕС, по думите му, пречат на добрите отношения между общността и федерацията.

Ценим конструктивната роля на България в отношенията между Русия и ЕС, каза още Лавров.

Русия е за бързо спиране на кръвопролитията в Украйна, стана ясно от думите на първия дипломат на федерацията. Крайно сме обезпокоени от увеличаващия се брой жертви сред цивилното население, каза Сергей Лавров.

Ситуацията много напомня Белград, сподели той, изтъквайки обаче, че случващото се в Украйна е по-сериозно от войната в Сърбия. Трябва да се остави на заден план амбицията и да се запази животът на хората, смята още руският външен министър.

Сергей Лавров очаква и САЩ да осъзнае отговорността си за мирния процес в Украйна.

От думите му стана ясно още, че засега са замразени АЕЦ „Белене" и нефтопроводът Бургас-Александруполис. Тези проекти все още лежат на масата, подчерта руският външен министър. Това не е за нас трагедия, категоричен бе Лавров.

 

Подкрепяме „Южен поток" в съответствие с европейските изисквания, заяви от своя страна външният министър на България Кристиан Вигенин.

Проектът „Южен поток" е в интерес както на България, така и за региона на Югоизточна Европа и за ЕС като цяло, изтъкна българският външен министър. Това е важно както за енергийната сигурност на България, на Югоизточна Европа и като цяло на ЕС, подчерта Вигенин.

Стана ясно, че подкрепяме неговата реализация съобразно европейското законодателство. Вигенин се надява скоро да бъде възобновено строителството му на родна територия.

По отношение на кризата в Украйна Вигенин изтъкна, че страната ни подкрепя запазване териториалната цялост на Украйна. По думите му проблемите между Русия и ЕС трябва да се решават по пътя на диалога.

Стана ясно още, че страната ни държи на руските туристи.

Районът около Външно министерство бе охраняван от служители на реда заради десетина протестиращи.