Народните представители приеха на първо четене законови промени, които целят да ни спасят от наказателна процедура от Брюксел. Обект на прицел от Европейската комисия са станали текстове в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат правото на държавата при неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори да учредява законна ипотека и да налага обезпечителни мерки върху имуществото на приватизираното дружество.

В становището си ЕК посочва, че родните законови текстове регламентират въвеждане на специално държавно право, което нарушава интересите на инвеститорите от ЕС, не отговаря на изискванията за пропорционалност и е неподходящо за създаване на условия за прозрачна и икономически ефективна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите.

Според правния анализ на ЕК с прилагането на тази ограничителна разпоредба България нарушава правата, с които се ползват инвеститорите от ЕС, тъй като предвижда възможността при неизпълнение на задълженията по приватизационен договор държавата да учреди ипотека и да наложи други обезпечителни мерки не само върху имуществото на купувача, но също така и върху имуществото на приватизираното дружество, независимо от размера на участието на купувача в капитала на дружеството.

Депутатите не бяха съвсем единодушни как да постъпят по въпроса, като 79 натиснаха зеления бутон при гласуването, а 25 останаха „против". Петима пък предпочетоха да се въздържат.

Социалистът Румен Гечев изтъкна, че приемането на текст, който да отхвърли спорния според ЕК параграф би се равнявало на това да демонстрираме, че работим против интересите на обществото и на данъкоплатците. "Опрощаваме част от тези разбойници, които и жълтите стотинки не искат да си върнат. Ощетяваме държавата", възмути се червеният депутат.

Той настоя между първо и второ четене на законопроекта да се запознае с цялата документация по преговорите с ЕК, защото подозира, че родната работна комисия изобщо не е защитила националните ни интереси.

Депутатите от Патриотичния фронт пък обявиха, че ще направят свои предложения за промени, които да се съобразяват с препоръките на ЕК, но да запазват контролните функции на държавата.

От името на ГЕРБ председателят на правната комисия Данаил Кирилов разясни, че "ипотеката е реално обезпечение, тя е тежест върху конкретен недвижим имот".

Мнозинството от приватизационните договори имат за предмет не имоти, а акции или дружествени дялове от доскоро държавни търговски дружества. Нямаме пряка връзка между предмета на сделката и определен актив от дружеството, коментира той.

По думите му трябва защитим правата на третите лица, съдружници, които не са участвали в приватизационната процедура, но без да намаляваме обема на обезпечителното производство.