Млади гербери раздаваха вестник-брошура "Безумието на комунизма" на депутатите в НС. Акцията им е заради 1 февруари, денят, в който почитаме жертвите на комунизма.

На брифинг в парламента младите призоваха никога повече да не се допускат репресиите на комунизма. Депутатът Методи Андреев пък повтори настояването в София да бъде кръстена улица на името на Илия Минев, антикомунист, прекарал 33 години в затворите на тоталитарния режим.

На въпрос на News. bg какво са научили младите гербери от председателя на парламента Цецка Цачева, която е била партиен секретар на БКП, Андреев обясни, че било важно човек, като сгреши, да се поправи.

Човек греши в живота си, човек може да допусне грешки, важното е какво е направил след това, защото това, че тя е била член на комунистическата партия, не означава, че тя в момента изповядва това, което примерно изповядват младите колеги от БСП, изтъкна той.

Според него в НС имало хора, които не искали да има исторически съд за комунизма. Човек отговаря за това, което е правил и смятам, че когато един човек промени своите виждания и застане на страната на демокрацията, това не би трябвало да е повод за иронични забележки, каза Андреев.

Трябва да знаем какво е било по времето на комунизма, категоричен бе депутатът. Той настоява истината за тоталитарния режим да намери място в учебниците. Освен това герберът предлага концентрационният лагер в Белене да бъде превърнат в място за преклонение пред жертвите на комунизма.