Няма по-важна задача от спешното съставяне на стабилно правителство, което да възстанови дискредитираното усещане за държавност. ДПС ще улесни, няма да затрудни този процес.

Това коментира пред медиите лидерът на ДПС Лютви Местан, след като пристигна в НДК малко след полунощ.

Той добави, че трябва да прочетем вярно вота на българските граждани, които категорично отрекоха еднопартийния модел на управление - не защото той е лош сам по себе си, а в български условия при управлението на Борисов и Цветанов той се изроди в авторитарен модел на властта, дискредитира демокрацията, ускорено ерозира демократичната система и държавността.
Тази вечер берем плодовете на това престъпно и провалено управление, категоричен бе Местан.

Той добави, че няма как да подкрепят ГЕРБ: „Ясно е, че моделът на стабилното правителство трябва да се търси извън ГЕРБ. Но за да бъде стабилно следващото управление, то трябва да бъде отворено и към проблемите на гражданите, които не са парламентарно представени".

Местан подчерта, че ДПС ще улесни постигането на съгласие: „Ние сме готови на съгласие, но категорично няма да влизаме в каквото и да е съглашение".
По думите му, сега е време за възстановяване на държавността и укрепване на демократичната система, а не е време за тяснопартийни интереси.

Той специално изрази възхитата си от политическата зрялост на всички, които гласуваха за ДПС:
„Нашите избиратели понесоха най-тежкото си изпитание. Те издържаха на натиск и вътрешен, и външен и казаха, че стратегическият на ДПС - да тръгне по по-трудния път да се развива като неетническа, светска, национална партия с европейска легитимация - този път е по-труден, но е правилният и ние получихме мандат от нашите избиратели да вървим по този труден път".

Местан запита още къде са държавните мъже тази вечер? Къде са хората, които са пряко отговорни за изборния процес?

Той сподели притеснителната информация, че сме изправени пред един своеобразен саботаж на изборния кодекс. Според данните на ДПС на много места уж чисто новите принтери са с изчерпани тонери и не се изпълнява разпоредбата всеки член на СИК да тръгне с мокър печат върху ксерокопието на оригиналния протокол.

Имах разговори с премиера и с пряко отговорното лице за изборния процес, но не можах да получа удовлетворителен отговор, сподели още Местан.

Той даде и кратка справка, според която 20 секции във Видин са без тонер; Пазарджик - 59; Русе - 200: София - 24; Благоевград - 65; Кюстендил - 49.
Премиерът Марин Райков обяснил, че е разпоредил в такива ситуации от СИК-овете а се обаждат на телефон на доставчика и той щял да осигурява резервни тонери до 2 часа.

Недопустимо е по такъв начин да се саботира изпълнението на най-важната разпоредба на изборния кодекс, отсече лидерът на ДПС.

По думите му, следва само едно - пряко отговорният за изборния процес незабавно да се яви и да каже за какво става въпрос. „Незабавно трябва да се блокира евентуална идея за опорочаване на изборния резултат заради уж техническа неизправност."
Местан настоява да се чуе и позицията на държавния глава.

В заключение той заяви, че ДПС ще улесни процеса на намиране на изход от ситуацията, в която се намира страната, няма да влиза в съглашения, но ще изиграе необходимата градивна роля.

На тези избори сме погребали две митологеми, с които се изгражда образа на ДПС. Едната от тях е, че би трябвало да сме погребали мита, че вота за ДПС зависи от някакви автобуси от Кърджали, заяви Лютви Местан по време на пресконференция в НДК.

Той подчерта, че отсъствието на автобуси не е намалило политическата тежест на партията.

На тези избори ние заложихме на идентичността си, добави още лидерът на ДПС.

Следващото правителство, по думите му, трябва да възстанови доверието в институциите; да излезе с една ясна програма за ревизирането на националните приоритети. Още трябва да бъде предвидимо и последователно в своите действия.

Като задача на задачите за следващия кабинет е освобождаване на българския бизнес от оковите на изискването за партийна лоялност. Проблемът на ГЕРБ не са СРС скандалите. Истинският проблем на ГЕРБ ще бъдат корупционните разкрития, които ще дойдат отвътре, прогнозира още Местан.