Общо 150 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, са проверени към 15.00 часа днес, съобщават от пресцентъра на МВР.

Изготвени са и са връчени 16 протокола по ЗМВР. При 6 случая е оказано съдействие на секционни избирателни комисии.

136 информации са получени на откритата телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Към различни структури на МВР са изпратени 128 информации, 8 от които не са съотносими към изборния ден.

Две са новообразуваните досъдебни производства към 15 часа днес. Едното е по чл. 168, ал. 2 от НК и е образувано в ОДМВР-Кърджали срещу жител на Момчилград за повторно упражняване на глас. Досъдебно производство е образувано и в РУП-Самоков. То е по чл. 167 ал.1 - за възпрепястване при упражняването на избирателното право

Сигнали за нарушения са постъпили в областните дирекции на МВР в Благоевград, Бургас, Силистра, Плевен, Видин, Варна, Пловдив, Пазарджик, Добрич, София, Перник, Русе и Хасково. Към момента прокуратурата работи по общо 300 сигнала.

Към 15.00 часа в СДВР и ОДМВР са издадени общо 380 удостоверения за изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност /лична карта или паспорт/.

Няма регистрирани криминални престъпления, извършени спрямо или с участието на граждани на ЕС и на чужденци във връзка с изборния процес.
Продължава работата на служителите на МВР за осигуряване на охраната на изборните места и за опазване на обществения ред.