Партия АБВ се обявява против всякакви форми на военно противопоставяне в региона, включително чрез изграждане на нова военна инфраструктура и военни формирования, както и разполагането на оръжие и въоръжени сили и не приема територията на страната да бъде използвана за такива цели.

Това се посочва в декларация от името на ПГ на АБВ, представена от трибуната на парламента от депутата Георги Кючуков.

Той заяви, че въпреки че декларацията е отхвърлена от Комисията по външна политика и тази по отбрана, ПГ на АБВ все пак настоява тя да бъде приета от парламента.

В нея АБВ се обявява против инициативата за създаване на общ Черноморски флот и декларира, че разглежда съвместното използване на военни съоръжения и участието в съвместни военни дейности, единствено като средство за повишаване на отбранителната способност на страната и повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците.

„То би трябвало да се осъществява на основата на зачитане на интересите, суверенитета на България и на целите и принципите на Устава на ООН и да не е насочено към други страни”, посочи още Кючуков.

Декларацията на АБВ за неучастие на България в нови военни формирования в Югоизточна Европа и района на Черно море потвърждава подкрепата за всички действия, гарантиращи стабилността на Черноморския регион и допринасящи за намирането на общ подход по отношение на сигурността и отбраната. Подкрепя всички усилия за нормализиране и стабилизиране на региона на Черно море.