До 29 септември могат да се подават заявления за разкриване на секции в чужбина за гласуване на референдума. За срока напомни членът на ЦИК Цветозар Томов на брифинг на институцията.

До момента най-много са заявленията на българите в САЩ за разкриване на секция, чрез която да се включат в референдума. Оттам са подадени 233 заявления от САЩ.

От Германия- 151, Великобритания- 132, Канада-76, Холандия-59, Гърция - 47, Австрия - 44 заявления.

ЦИК ще се съобрази с решението на Административния съд, който върна решението за жребия за изборите. Още...

За да бъде открита секция на места, извън обявените от ЦИК, е необходимо да бъдат подадени поне 40 заявления. Това става на интернет страницата на ЦИК или в дипломатическите и консулски представителства на България.

Иначе 71 партии и 3 коалиции са регистрирани до момента за местния вот в ЦИК, обяви Камелия Нейкова. Има 7 заличени партии, а на 3 им е отказана регистрация заради нередности в документите.

При 6 от заличените партии е налице недостатъчен брой подписи. Една партия е заличена, защото влиза в състав на коалиция.

За участие в информационната кампания за предстоящия референдум са регистрирани 30 партии. 24 от тях подкрепят електронното гласуване, а 6 са против. Има само една регистрирана в разяснителната кампания коалиция и тя също казва "да" на електронното гласуване.

8 са регистрираните инициативни комитети - три от тях са с позиция "да", а 5 "не" по въпроса за електронното гласуване. Заличени са 7 инициативни комитета, а на 1 е отказана регистрация.