Популизмът неизбежно ще си пробие път в този парламент. Никой не е свалил от дневния ред още едни избори. Това заяви пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации.

"Не смятам, че изборите са страшна прокоба. Демокрацията през избори изкристализира процесите и изважда големите проблеми вътре в партиите", обясни тя.

Арман Бабикян настоя, че за кабинета трябва да се чуе и Слави Трифонов

Арман Бабикян настоя, че за кабинета трябва да се чуе и Слави Трифонов

Не им е предлагана коалиция

По думите й е очевидно, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. "Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство", каза Танчева.

Според нея от изнесената информация за преговорите между различните партии и консултациите с президента Румен Радев става ясно, че само ДПС не гледа в общата посока. ДПС като че ли сред приоритетите си не поставят дълбока реформа в съдебната система или поне онова, което те наричат тяхната интерпретация на дълбоката реформа.

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Манолова: Подкрепяме ИТН, но не ако прозира дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

Това би била токсична прегръдка

"Общо взето включва Лозан Панов да бъде по някакъв начин наказан, грубо казано", коментира Весислава Танчева.

По думите й ситуацията към ДПС в известен смисъл е иронична - те са поканени на преговорите заради очакванията на избирателите за национално отговорни разговори.

От "Демократична България" и от БСП са си написали домашното, каза Танчева. Вероятно ще се намери начин трите т.нар. протестни партии да намерят повече допирни точки, отколкото с тях има БСП например.

Тя е категорична, че част от дълбоките реформи изискват конституционно мнозинство, за което са нужни и преговори и с ДПС.

"От комуникационна гледна точка последните два месеца от съществуването на партия ГЕРБ за мен са абсолютно катастрофални", каза Танчева. "Грубостта в поведението на лидерите им и упоритото повтаряне на несъстоятелни опорни точки, независимо от това от чия уста излизат. Ако продължават в същия дух, вероятността да се върнат на бял кон начело с лидера си, е все по-малко възможна", каза Танчева.

Тя смята, че все повече хора ги разпознават не просто като лошото момче на терена, като кварталния бандит, а като - "о, ужас, как сме допуснали това 12 години на власт".

Тя смята, че хората не си дават сметка как точно работи политиката, как работи демокрацията и демократичната държава. Последните 12 години не им дават пример в това отношение, каза тя. Разковничето за диалог е в това, което е полезно за обществото, то обаче не може да се случи днес, смята тя.

Весислава Танчева е убедена, че са нужни дълбоки реформи, за да може промените да бъдат факт не след 5 поколения. "Управляващите коалиции ще трябва да се натоварят с отговорността да свършат неща, които най-вероятно избирателите им няма да харесат", каза тя.