Шест месеца протести и два месеца окупация. Може ли някой да каже, че не сме пробвали по демократичния път?
Това обявиха Ранобудните студенти в отворено писмо до медиите.

Ние ритахме и дърпахме загражденията. Не носим маски и не бягаме от отговорност. На НАС ни писна от вашето безобразие, пишат студентите, в което се обръщат към управляващите.

Те правят извод от снощния сблъсък с полицията - нейните действия стават все
по-неадекватни и по-неадекватни.
(Припомняме, при протеста снощи имаше пострадал полицай, след като срещу него е използван спрей с газ, б.р.)

Освен тези, които си позволиха да посегнат с палки имаше и полицаи, които проявяваха разум. При сблъсъците се позадържаха и казваха „извадете момичетата назад", съобщават Ранобудните.

Неадекватно беше да ни избутват в тясна уличка, пълна с паркирани по тротоара коли.
Улицата крещеше „коли по тротоара може, хора по пътя не може". Неадекватно беше да ни правят на кайма, за да може Цветлин да си допие виното
", пишат възмутени Ранобудните студенти.

По думите им в тесните улички са били нарушени всичките им граждански права (по българското и европейското право).

Шест месеца на задни входове и задни изходи, на бели автобуси и черни коли, на полицейски кордони и железни ограждения, на лъжи по медиите и нелепи обяснения. За шест месеца станахте за смях пред целия свят. България стана за смях пред целия свят - заради вас.
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?!
И за какво? За какво работите вие? Имате ли обединяваща национална кауза, която да защитавате и която да легитимира упоритото стискане на властта? Чувствате ли „подкрепата на народа", изнизвайки се всеки път отзад и то благодарение на дебели полицейски кордони? Дойде ли някой по свое желание да ви покаже подкрепа? Въобще - има ли някой, който би излязъл във ваша подкрепа, ако не е заплашен/извикан/платен? За кого продължавате да стоите там, когато никой не ви иска?
Докога ще използвате българската полиция за лична охрана? Не ви ли е срам, че тези хора от шест месеца не могат да се приберат, не са карали нормална смяна? Не ви ли е срам, че както нас и тези хора няма да карат празници, единствено и само защото вие сте решили да стискате властта на всяка цена? Или извинението ви е „това им е работата"? Не, не е! Работата им е да пазят обществения ред. Питаме - кой е обществото? Ние или вие?
Давате ли си сметка, че пратихте България в дъното на дъната и единственото, което правите е да дълбаете още по-надълбоко? Цветлине, Чобанов - всеки път ще е така! Няма да имате мира. За всички се отнася това. Пацо, ОСТАВКА!"
- пишат Ранобудните студенти в отвореното си писмо.