„Хората да не попадат в капана на политическите измамници, защото те не се различават по нищо от телефонните измамници".
Този призив отправи Димитър Бъчваров от ДСБ по повод предстоящия референдум и лансираната от БСП теза, че „Белене" ще доведе до икономически просперитет. Това според ДСБ е лъжа. Бъчваров с ирония отбеляза твърдението на социалистите, че „Белене" ще донесе 200 милиарда евро за 5 години при цена 5-6 млрд. евро.

"Това би означавало икономически ефект 35 към 1. А неотдавна чух по телевизията призив от полицията по повод телефонните измами: Ако някой ви обещае печалба 10 към 1, обадете се в полицията!", добави Бъчваров. „За да спечели някой 200 млрд. евро, трябва да излязат от нечий джоб и по-интересното е в чии джобове ще отидат", каза още Бъчваров и предупреди, че АЕЦ „Белене" ще е най-голямата конфискация от джоба на българските граждани.

Той обърна внимание, че привържениците на „Белене" залагат на страховете на хората, че щели сме да се върнем на свещи и като израз на несъгласие посочи, че Германия, където има мораториум върху ядрените централи, не са се върнали на свещи.

Бъчваров изрази резерви по отношение на безопасността на „Белене" и заяви, че конструкцията не съответства на сеизмичните опасности в района. Конструкцията е направена за 7-ма степен по Рихтер, а земетресението във Вранча беше с магнитуд 7,4 по Рихтер, посочи Бъчваров.

Той изрази категорично несъгласие с твърдението на БСП, че изграждането на „Белене" било развитие на енергетиката. „Това е глупаво. Все едно вносът на стари „Волги" за Народното събрание да е развитие на машиностроенето", коментира Бъчваров.

Като друга голяма лъжа, която се лансира във връзка с референдума, от ДСБ посочиха тезата, че бойкотът на референдума, е добра позиция за хората против „Белене". Тази лъжа пуска корени сред хората, противници на нова ядрена централа, за хората с десни виждания, отбеляза Радан Кънев и предупреди, че който участва в Бойкот и не участва в гласуването, дава сопата на БСП и енергийната мафия. „Ако хората участват, всички заедно ще постигнем резултат „Не" и ще затворим страницата АЕЦ „Белене" окончателно", категоричен е Кънев.

По думите на Кънев след цялата непоследователност на ГЕРБ по темата „Белене", Борисов, отблъсквайки българските граждани, се включва в редиците на бойкотиращите.

По повод закупуването на земи от чуждестранни лица у нас и информациите за забрана за такива сделки в Унгария и Румъния от ДСБ коментираха, че проблемът не е в закупуването на терени от чужденци, още повече, че европейските граждани са равнопоставени. Проблемът е в това, че се закупуват терени без намерение да се обработват, а заради очакваните субсидии. От ДСБ категорично заявиха, че не би трябвало да са такива правилата за субсидиите. „Мирослав Найденов се хвали, че продава на китайци държавна земя", изтъкнаха още от ДСБ.

Помолен да коментира законопроекта за повишаване на заплатите на премиера и президента, Радан Кънев заяви: „Предлага се 8 хиляди лева заплата на Борисов, за да може Борисов театрално да я отказва по телевизията една седмица".

По повод новата опасност от застрояване на Иракли Радан Кънев съобщи, че ДСБ са констатирали неописуем правен хаос в документацията и каза, че този правен хаос е умишлен, защото в такава среда мутрите избуяват.