Редица протести са организирани в София в днешния ден, в който се конституира 48-о Народно събрание.

За два политически протеста пред парламента информира Нова телевизия. Първият протест е иницииран от "Народна партия Истината и само истината", представители на която издигнаха знамето на Русия, а под него - и българското. Едно от основните им искания е неутралитет на България във войната в Украйна.

Малко след тях пред сградата на НС започна и вторият протест, организиран от гражданското движение "БОЕЦ". "Искаме съдебна реформа, затвор за Бойко Борисов и Сотир Цацаров", каза лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев. Той заяви, че е изпратено писмо до партиите в 48-ото Народно събрание, с което искат да започне процедура за освобождаване на президента Румен Радев от длъжност.

Патова ситуация в първия ден: И след балотаж 48-о НС остана без шеф
Обновена

Патова ситуация в първия ден: И след балотаж 48-о НС остана без шеф

Нито един от кандидатите за председател на парламента не беше одобрен

Днес протестират и медици в редица градове в цялата страна заради ниските трудови възнаграждения в сектора, а организатор е Национален синдикат "Защита". В протеста се включиха лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна помощ. В София медиците се събраха пред Министерството на здравеопазването. 

По-късно те тръгнаха към сградата на Народното събрание. Формата на протест премина в автошествие през парламента, пл. "Орлов мост", бул. "Цариградско шосе", 4-ти километър, Министерство на здравеопазването и бул. "Александър Стамболийски".

БНР съобщава, че в за протестната акция в столицата са пристигнали спешни медици от различни градове - Пазарджик, Видин, Пловдив, Враца. Исканията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, които поставят от синдиката, са лекар с две специалности да получава минимум 2600 лева основна заплата, с една специалност - 2400 лева, фелдшер - 1950 лева, медицинска сестра - 1800, шофьорите да започват с 1450, а санитарите - с 1100 лева. 

Синдикат "Защита": Половината от служителите в Бърза помощ са пенсионери

Синдикат "Защита": Половината от служителите в Бърза помощ са пенсионери

Заплатите в "Спешна помощ" не са актуализирани тази година

Според председателя на синдиката Красимир Митов, цитиран от националното радио, младите не желаят да работят в спешната помощ и затова над 50% от кадрите там са лекари и сестри в пенсионна възраст. Освен това се поставят искания добавката за нощен труд, която е 1 лв. на час, да бъде удвоена, ваучерите за храна да се увеличат от 2 лв. на ден на 150 лв. на месец.

Рашидов откри парламента с молба за смирение и разум

Рашидов откри парламента с молба за смирение и разум

Към опит и мъдрост призова най-възрастният народен представител

Малко преди 10.00 ч. пък пред Съдебната палата се събраха таксиметрови шофьори от София, Ямбол, Велико Търново и Враца в знак на солидарност с колегата им Апостол Вълчев, прострелян от клиенти по време на работа, съобщи bTV. Те се обявиха за прилагане на максималната строгост на закона спрямо извършителите. За 10 часа във Върховния касационен съд беше насрочено делото по случая след 5-годишна съдебна сага по правосъдните инстанции. "Неявяване на защитника на обвиняемите адв. Марковски в съда провали предишното заседание на ВКС по делото на 16 септември 2022. С подобни адвокатски трикове по странен начин първоначалното обвинение към двамата убийци на таксиметрови шофьори беше изменено от "предумишлен опит за убийство с цел грабеж" на "сплашване", казват от браншовата организация на таксиметровите шофьори. На среща с главния прокурор Гешев и заместниците му по-рано миналата седмица след поредното убийство на таксиметров шофьор в София, представители синдиката и на останалите организации в бранша обърнаха внимание и на странната промяна в държавното обвинение по делото за стрелбата срещу Апостол Вълчев в Ямбол. Само 10 минути след началото на заседанието обаче ВКС отложи делото за втори път.

Държавата се заема с безопасността на таксиджиите, но за чия сметка - все още неясно

Държавата се заема с безопасността на таксиджиите, но за чия сметка - все още неясно

Видеорегистратори и паник бутони ще бдят върху шофьорите от обществения транспорт

От 12.00 ч. пред сградата на Министерския съвет пък Българският съюз за директна демокрация (БСДД) организира протест срещу излизането на битовите абонати на свободния енергиен пазар под каквато и да е форма в условията на енергийна криза в Европа. Според БСДД страната ни разполага с произведена у нас евтина енергия, с която гражданите могат да преодолеят "тежките месеци на оцеляване", които предстоят, но за целта трябва да останат в защитата на регулирания пазар. "Надяваме се това да е само началото на поредица от общи граждански инициативи и действия, които да гарантират най-доброто управление, което България и народът ни заслужават", посочват от Българския съюз за директна демокрация.

Енергийният министър: Допълнителни 20-25% спад в цената на горивата са реалистични

Енергийният министър: Допълнителни 20-25% спад в цената на горивата са реалистични

Разработват праг, над който токът ще е по-скъп