С „Моя страна, моя България” от Пловдив тръгна кандидат-президентската кампания на БСП двойката генерал Румен Радев и Илияна Йотова.

С викове „Победа” социалистите посрещнаха Радев в препълнения античен театър. Очаквано кампанията започна с националния химн и химна на ЕС.

Генерал Румен Радев заяви:„Време е за решителна промяна”. Днес отново сме пред избор, изтъкна той. По думите му сега се внушавало,че изборът бил предрешен. Радев се закани да вземе в ръцете си съдбините на България. Той се обяви срещу едноличната авторитарна власт. Закани се да разруши монопола на новата партия ГЕРБ. Обеща страната ни да не стане буферна зона за мигранти.

По думите на бившия шеф на ВВС днес на България повече от всякога е нужен президент с характер. Генералът обеща да укрепи националната сигурност във всичките й измерения. Обеща и независима и оперативна съдебна система.

Радев иска да работи за взаимодействието между институциите.

Ще настоявам да сме лоялни членове на НАТО, но не с клакьорски заклинания, увери червеният кандидат. Страната ни щяла да е достоен член на ЕС. Щял да има позиции по всички важни за страната теми като образование, здравеопазване, култура, духовност и др.

Готов съм да поема отговорността на български държавник, подчерта той, прекъснат от викове „Победа”.

Ще бъда инициативен президент. Ще бъда силен президент, но не заради пагоните, а заради каузата България, изтъкна още червеният кандидат.

Нямам амбицията да бъда бащата на нацията, заяви той. Имал амбицията да бъде гласът и волята на нацията.

Изборите за мен не са състезание, не играя за медали, подчерта генерал Радев.

Българин не е участ, българин е чест, коментира той. Няма да ви предам, обеща червеният кандидат за държавен глава. Промяната започва от вас, обърна се той към симпатизантите.

Направени бяха видеовръзки с щабовете от други градове в страната, където се отбелязва стартът на кампанията на левицата.

Илияна Йотова на свой ред каза, че сега червените стояли здраво на земята, защото след месец щели да извикат красивата дума :„Победа”.

Хиляди я хващали за ръката и в очите на тези хора тя съзирала молбата за промяна на България. Ние сме гарант,че тези очаквания за друга България и друг живот могат да бъдат изпълнени, увери Йотова.

Румен Радев не бил типичен политик, който се съгласява зад пердетата, по думите на Йотова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поздрави социалистите и симпатизантите на партията, както и сънародниците ни зад границa.

Изборът бил достойнството на един народ и безчестието на едно правителство. Днес избираме или смелостта, или послушанието, подчерта соцлидерът.

Искаме честта и достойнството си на българи, заяви Нинова. Искаме да бъдем равни на останалите европейски народи, изтъкна тя.

Всички чакали от столетницата промяната. Ние избираме смелостта и няма да бъдем послушни, ние не искаме и послушен президент, увери лидерът на червените.

Днес става дума за отечеството, не давайте България, призова в заключение Корнелия Нинова.