Обрат на обрата със ставката за брашното и хляба. Малко по-рано, след като депутатите не приеха на второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, стана ясно, че се връща 20% ДДС върху хляба и брашното.

В края на второ гласуване на Закона за хазарта обаче депутатът от ДПС Йордан Цонев направи процедурно предложение - в преходните и заключителни разпоредби на закона за хазарта да се гласува нулевата ставка за брашното и хляба да се удължи до 31 декември 2024 г.

Народните представители гласуваха със 152 гласа "За", 2 гласа "против" и 46 гласа "въздържали се". Единствените въздържали се бяха от парламентарната група на ПП-ДБ. От "Възраждане" декларираха, че ще подкрепят предложението на Йордан Цонев.

Бившият министър на земеделието Десислава Танева от ГЕРБ-СДС също заяви, че ще подкрепи удължаването на нулевата ставка за брашно и хляб до края на годината. Надценката ще е 15% за основните видове хляб - бял хляб, хляб "Добруджа" и типов хляб.

Румен Гечев от БСП е радостен, че се подкрепя политиката за нулева ставка за брашно и хляб. БСП също подкрепи удължаването на нулевата ставка за брашно и хляб докрая на годината - 31 декември 2024 г.

Припомняме, че нулевата ставка трябваше да отпадне на 1 юли и да се върне на 20%, както беше преди пандемичната надпревара за сваляне на ДДС на много групи стоки и услуги. По-рано днес обаче депутатите в бюджетна комисия решиха да удължат нулевата ставка до края на годината.

Депутатите удължиха нулевата ставка за хляба до края на годината

Депутатите удължиха нулевата ставка за хляба до края на годината

Това реши бюджетна комисия в последното си заседание