Само за първия час на изборния ден в офиса и платформите за сигнали на "Изправи се! Мутри вън!" са били получени сигнали за над 20 вида нарушения на изборния процес, съобщиха от коалицията.

Масово избирателните секции не са били отворени в 7:00 ч., като сигнали за това от формацията са получили от Секция 63 в 121 СУ, Триадица, 23 МИР - София, както и в Секция 85, отново в Триадица. Сигнали за неотворени навреме секции са получили и от Плевен.

В Област Плевен, МИР 15, не са допускани застъпници и представители на коалицията да се регистрират в СИК. След сигналите от страна на коалицията за нарушенията застъпниците са били регистрирани.

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК
на живо

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си машинно

В някои лечебни заведения нямало декларации за гласуване при членовете на секционните избирателни комисии, които са част от пакета с документи. Заради неотворените секции навреме пред 37 СУ в столичния квартал "Люлин" са се извили опашки от гласоподаватели.

От Добрич "Изправи се! Мутри вън!" са получили сигнали за неработещи машини за гласуване с аргумента, че това се дължало на ниските температури. В Хасково също има сигнали за неработещи машини.

Масово председателите и членовете на СИК не знаят как се работи с машините за гласуване и съобщават, че не са били инструктирани.

От формацията са получили сигнал за агитация в изборния ден и в деня за размисъл от кмета на Оряхово. Граждани съобщават за агитация в деня за размисъл в Кюстендил, както и че кметицата в село Коняво е агитирала от къща на къща вчера.

Сигнал за купуване на гласове по 30 лв. е получен от Русе. Аналогични сигнали са получили и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас 50 лв.

Изборният ден започна

Изборният ден започна

Редица проблеми съпътстват гласуването още от самото начало

В София, в Студентски град (23 МИР-София), секция 51, членовете на секционната комисия са искали да слагат печати върху разписките от машинното гласуване, което е забранено. Екипът от юристи на коалицията е изпратил жалба до РИК на 23 МИР по сигнала.

В секции в страната членовете на СИК са настоявали избирателите да отворят вече попълнена бюлетина с аргумент, че трябва да откъснат отрязъка, което е опит за разкриване на тайната на вота.

Международни шофьори, които са български граждани и влизат от чужбина, сигнализират, че са под карантина и не могат да гласуват, защото нямат време да подадат заявление за подвижна секция, нито да си направят ПСР тест за освобождаване от карантина, тъй като масово лабораториите не работят в съботния ден и днес.