Руската компания "Атомстройекспорт" е подала съдебен иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) за неизплатени 58 милиона евро за вече свършена работа по проекта за АЕЦ "Белене".

Според Риа Новости от Атомстройекспорт е подаден иск в Международния арбитражен съд в Париж. Посочва се, че сумата е начислена за проектирането на АЕЦ „Белене".

В същото време обаче на официалния сайт на руската компания няма публикувана информация, че компанията е подала съдебен иск срещу българската НЕК.

СДС: Това е тест за кабинета
Още...

От своя страна България ще заведе ответен иск, ако има заведен иск от Атомстройекспорт срещу НЕК, се казва в разпространена до медиите позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с публикация на руската агенция „Новости".

„Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск." - продължава съобщението.

Според публикацията на агенция „Новости" „Предприетата мярка е процесуално необходима, защото става дума за вече извършени работи, за чието изпълнение двете страни имат подписан сертификат." - цитира агенцията  неназован представител на Атомстройекспорт.

По думите му, за извършените дейности компанията е използвала „кредитни ресурси" по молба на българската страна.

Според служителя на руската енергийна компания, на българската страна е била дадена отсрочка за плащанията, като за това е бил изработен график.

„Тъй като графикът не се спазва от страна на НЕК, руската компания е принудена да се обърне към съда, защото в противен случай руските финансови служби могат да предявят претенции заради бездействие по отношение на финансов ангажимент по експортен договор и съответно неизплащане на налози към бюджета на Русия." - коментира представителят на Атомстройэкспорт.

Той допълва, че подаденият иск е първата съдебна процедура, но не изключва и следващи подобни действия на руската компания заради „неизпълнение от българска страна на задължения, фиксирани в подписани двустранни документи".