С 209 гласа "За" парламентът гласува за приемане на оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Петима независими депутати гласуваха "против" оставката. Само един народен представител гласува "въздържал се" и той също бе от независимите.

Неочаквано, след 4-часовите дебати, минути преди гласуването, в залата се появи премиерът в оставка.

След като мина гласуването премиерът хвърли и "бомбата". Първо той заяви, че ще отиде при събралите се пред парламента хора и ще призове всички да се разотидат и никой да не ходи на протест пред "Позитано 20". Това стана, след като от БСП съобщиха, че ГЕРБ са организирали от провинцията с транспорт да бъдат докарани хора, които да протестират, като митингът ще започне пред централата на БСП.

News.bg научи, че по магистрала "Хемус" (платното в посока София) се движат огромно количество трактори и добитък.
Още вчера пък стана ясно, че със смс-и държавни служители са канени в 12.00 часа пред парламента да изразят подкрепа към Борисов.

Моля, в дните, в които остават на парламента, да направите една комисия, да извикате директора на разузнаването, настоя Борисов, обръщайки се към Христо Бисеров.
По-рано по време на дебатите, Бисеров заяви, че Борисов е бил викан на очна става в Белград по делото срещу Сретен Йосич, намеквайки, че Борисов е бил свързан с него.

Вече бившият премиер обясни, че в службите е имало сигнал за готвен атентат срещу него и поръчителят е Ахмед Доган. Причината - борбата му срещу престъпността. "Излъчете комисия и проверете!", настоя той пред Лютви Местан.
"Досега си мълчах, но след като Бисеров говори такива клевети срещу мен, нямам жал", подчерта Борисов.

"Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчват", обясни още той. Много са страшни и за мен действително е заплаха това, заяви още бившият премиер.

След това той и всички министри излязоха пред парламента, където си организираха малък предизборен митинг, на който Цветанов по един мегафон дълго викаше "Победа", "Победа".

Иначе 4-часовият дебат протече вяло и скучно до момента, в който синият депутат Михайлов не се обърна от трибуната към вътрешния министър Цветанов.

Последва 50-минутна реч от вицепремиера, в която той основно обвиняваше БСП, ДПС и сините за нещата, сторени от 1997 до 2009 година.

Той припомни и за "Наглите", и за Пешо Сумиста, и за плевенския фонтан на Румен Петков, и за неадекватния свой предшественик Михаил Миков, и за пътищата, които ГЕРБ направили в районите с турско население - за да могат хората да си виждат близките.
Спомена за съдията Мирослава Тодорова, която бе уволнена заради забавяне на дела. Като не пропусна да обвини Станишев, че е назнали Алексей Петров в ДАНС.

Цветанов обвини останалите, че са създали организираната престъпност през последните 23 години и отрече действията на МВР в момента да имат политически мотиви.

Вътрешният министър "убоде" и Мартин Димитров, обвинявайки го, че е съсипал СДС, за да угоди на духовния си баща Иван Костов.

Последва цяла вълна от искания на депутати за лично обяснение, тъй като били споменати поименно от Цветанов. Парламентарният шеф Цачева се пообърка малко, но след това наруши правилника, давайки право на обяснение само на по един депутат от група.

Лютви Местан бе лаконичен, заявявайки, че при още една такава реч на Цветанов, ДПС няма да имат нужда от предизборна кампания.

От своя страна Христо Бисеров, когото Цветанов обвини, посочи, че скоро братя Галеви от ГЕРБ (Борисов и Цветанов) ще седнат на подсъдимата скамейка.