Решението на ПГ на ДПС е да изпрати писма до всички партии в 50-ото Народно събрание за разговор за съставяне на правителство с втория мандат. Изключение ще е "Възраждане". 

Това обяви председателят на ДПС Делян Пеевски на брифинг в Партийния дом, след среща на Парламентарната група на ДПС, но в отсъствието на другия председател Джевдет Чакъров и депутатите, които изпълниха повелята на Ахмед Доган. Необявено групата около Делян Пеевски е от 30 депутати.

Писмото ще е проучвателно, стана ясно от думите на Пеевски, но се дава срок до утре за отговор.

На "Възраждане няма да се изпрати писмо, тъй като, както се изрази Пеевски, "с тази проруска партия не работи".

Да държим папки, без да може да има правителство, ДПС е отговорна партия и няма да си го позволи, категоричен бе Делян Пеевски, който видял от изявления по медиите, че не искат правителство с втория мандат.

Да правим сами втория мандат и да разиграваме държавата, ДПС е отговорна партия и няма да го позволи, подчерта Пеевски.

Брожението в ДПС продължава

Брожението в ДПС продължава

Групата около Джевдет Чакъров няма да участва в заседанието на ПГ

Делян Пеевски уточни, че в утрешния ден, когато и е заседанието на парламента, ДПС ще даде конкретен отговор какво ще направи с втория мандат за съставяне на правителство и след преценка на реакциите на партиите дали са готови за кабинет.

За напрежението в ДПС, Пеевски увери, че парламентарната група на ДПС работи спокойно. Той очаква Джевдет Чакъров и групата около него, нарекла себе си "ДПС 17", да присъстват на заседание на партията. "Аз съм избран председател на партията от Националната конференция и парламентарната група, тъй че всичко друго е въпрос на медийна спекулация. Има парламентарна група, която взима решения и парламентарната група е взела решение да бъда председател", категоричен бе Делян Пеевски.

За писмо, пуснато от депутата от ДПС Станислав Анастасов до посланиците у нас на ЕС и НАТО, след гласуването на кабинета на Росен Желязков, Делян Пеевски заяви, че е "много впечатляващо как един компромат се показва за секунди от кръга "Капитал".

Пеевски не отговори на повече журналистически въпроси и напусна трибуната за брифинги на Партийния дом. По време на изявлението си отстрани се бяха подредили депутати от ПГ на ДПС за подкрепЙордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Халил Летифов, Димитър Аврамов.

Станислав Анастасов: Не е искана среща между Доган и Пеевски

Станислав Анастасов: Не е искана среща между Доган и Пеевски

Анастасов иска да чуе от Доган "само за единство на партията"

 

Припомняме, че вече пети ден се очаква позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган след явното разделение в парламентарната група при гласуването на кабинета на ГЕРБ с премиер Росен Желязков миналата седмица. Тогава Делян Пеевски обяви подкрепа за кабинета, но Рамадан Аталай, вече изключен от ПГ на ДПС, обяви писмо от Ахмед Доган до депутатите с препоръка правителството да не се подкрепя, тъй като няма ясен мандат, не са се провели разговори и няма ясно коалиционно споразумение.

Припомняме и че в първата си изява пред медиите съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че Движението не може да се управлява еднолично. За отбелязване е, че този първи коментар дойде в деня след като 14 депутати не дадоха подкрепата си за правителството с първия мандат и номиниран за премиер Росен Желязков. Това даде знак за разцепление в ПГ на ДПС, която и предварително вече беше изключила двама свои депутати - Айсел Руфад и Рамадан Аталай. След гласуването бе изключен и Джейхан Ибрямов, като към момента ПГ на ДПС официално наброява 44 народни представители.

Общо за 50-то Народно събрание след разпадането и на ПГ на "Величие" независимите депутатите са 17.