„Искам да стана европейски президент. Това означава приоритети, отстояване на приоритетите, легитимност и силен глас. Това ви обещавам", заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев пред синдикалистите от КНСБ на предизборна среща в централата на синдиката.

Той каза, че изповядва тезата, че проблемите се решават само с коректни отношения работодател - организации на работниците - държава. Според Плевнелиев рецептата за успеха на България е стабилност и конкурентоспособност. От 2,7 милиона работници само 500 хиляди са в сектора с висока добавена стойност, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че са необходими пренастройка на икономиката, квалификация, преквалификация, повече инвестиции и работни места в сектори с висока добавена стойност.

„Ако получа доверието и стана президент, ще работя за Националния план 2020 и дългосрочните приоритет", заяви Плевнелиев. Той каза още, че от първия месец, щом стане президент, ще направи съвети, които ще създават приоритети и ще подпомагат изпълнителната власт и уточни: съвети за Националния план 2020, за инфраструктурата на модерна България, за културното и духовно развитие и образованието, за да отворят вратите на Президентството по националните въпроси. По мнението на Плевнелиев външната политика на България трябва да бъде като огледало и да отразява националните интереси. За подобряването на бизнес-средата в България решението, според Плевнелиев е: борба за инвестиции.

Кандидатът на ГЕРБ каза по темата за ексцесиите и напрежението в обществото, че той и Маргарита Попова винаги са търсили решения с аргументи и диалог.Много пъти съм казвал „не" на Борисов, много повече, отколкото Калфин - на Първанов", повтори отново Плевнелиев.

Той отбеляза пред синдикалистите, че кризата продължава и че някои европейски страни не се справят добре, а България в много отношения е лидер. „Много държави са харчили повече, отколкото могат да си позволят, а безплатен обяд - няма", коментира Плевнелиев.

Той каза още пред синдикалистите, че като президент би използвал референдумите и коментира: „Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията, защото 20 години не е използван". Плевнелиев добави, че за АЕЦ „Белене" не би се съгласил да има референдум и поясни: „Това е работа на изпълнителната власт. Не може да се наливат пари без договор".

Маргарита Попова заяви от своя страна, че възнамерява да промени законовата база за така, че Консултативния съвет за национална сигурност към президента да работи ефективно и да може да взема превантивни мерки.