Много бързо забравяме. Максимум година и половина имаме памет и забравяме какво се е случило.

Такъв философски извод от създалата се политическа ситуация направи премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Борисов продължи, припомняйки и че преди две години хипотезата и била същата - остро политическо противопоставяне.
"Залагам партията, залагаме си авторитета и в един насипен парламент, доминиран от Бареков тогава, защото слушам уважаваната от мен Нешка Робева, която днес ми дава оценка, а гласувах за орден за нея, как говореше за Бареков тогава", се впусна в спомените си Борисов.

По думите му няма политическа криза в момента. В парламента има мнозинство, ясно изразено при изборите - "ако искат могат да работят, ако не искат - ние всички от ГЕРБ сме там, за да приемем бюджет на държавата. Ако искат да го подкрепят - да го подкрепят", закани се премиерът в оставка и допълни, че търсят максимален кворум, за да приемат бюджета.

На припомняне, че от левицата са казали, че няма да участват във властта и служебното правителство преди парламентарни избори, Борисов се възмути:

"БСП дезертират. Едно е да обещаваш, друго - да носиш цялата отговорност. Има една поговорка: "Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя". Румен Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Да вдига пенсии, да пази границата, да ходи в Крим, каквото иска може да прави. Без никаква опозиция и съпротива при това...."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов недоумява какво искат повече и продължи с реторичните въпроси - Защо да не направят правителство? Защо да не носят цялата си отговорност, която я искаха толкова много?

Борисов припомни периода, когато Румен Радев подаде оставка като командващ ВВС, тогава, ако е искал да има партньорство е можел да го има.

"Според мен никаква криза няма да има. Нищо няма лошо да се случи, ако те си поемат и това е най-демократичното - управлението", сопна се Борисов.

Борисов припомни сключването на коалиционно споразумение за съставяне на настоящото правителство като висше поемане на отговорност:

"Преди две години вие мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, с Първанов. Не - тежко беше, като ги събрах и им казах, че правим правителство, защото идват нови избори - помните ли. Резултатите щяха да бъдат същите - избори, пак избори, а на границата бежанска вълна, финансово икономическа криза и поех риска и си го понесох."

Сега той не казва обратното, а напротив съветва БСП да направят правителство: "Ние сме в парламента, няма да ви правим ингелъци, имате си ДПС до вас, имате си патриотите, имате си който искате. ДСБ искаха да са в опозиция, е направиха така, че и ние да сме в опозиция."

"При това насипно състояние на парламента. При тази концентрация на опозиционни партии вече в този парламент е модерно да кажеш, че си опозиция и ние вървейки по модата - отиваме да ставаме опозиция. Искаме тези, които пожелаха властта да си я консумират", обобщи премиерът в оставка.

Предсрочните избори трябва да се проведат по нови изборни правила, смята още премиерът Бойко Борисов в оставка в коментар за провелия референдум и очакваното въвеждане на мажоритарен вот. Според него това, което "са си надробили политическите сили" - трябва сега да си го изсърбат.

Той възрази срещу опитите да се обвинява ГЕРБ, че спират референдума. Според Борисов обаче референдумите са висша степен на демокрацията, но и много опасно оръжие, ако не се използват в името на хората.

"Я, представете си, че ние си правим едно предаване и започваме да казваме искаме референдум за 1000 лв. пенсии и 1% данък - ще мине ли този референдум - ще мине, демократичен ли е - демократичен, ще съборим ли държавата с него - ще я съборим. Затова са толкова опасни популистите, които си играят с това, което хората харесват или искат да им се случи", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Той помоли медиите да опровергаят слуха, че кметовете от ГЕРБ ще подават оставка.

"Никога не съм казвал, че кметовете си дават оставки", заяви Борисов. Той поясни, че е казал, че ще си поговори с кметовете, защото от много места идват сигнали, че работят не така, както хората очакват.

"Това не значи, че ще им искам оставката или че те ще напуснат местната власт, за да създадат проблем там. В края на краищата те трябва да изпълняват програмата на партията, на тези които са ги избрали на хората там, да си вършат работата добре.