„Трябва да има уважение към тези, които произвеждат и плащат данъци. Темата за ефективността и прозрачността на публичните разходи е от първостепенно значение". Това заяви кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин на среща с работодателските организации.

„Не е достатъчно да говорим за разпределението на бюджета, а повече трябва да се говори за бюджетните постъпления, в чиято основа стои потреблението и производството", допълни той.

Според Калфин погрешно е да организираме и свеждаме цялостната си политика до европейските фондове. „Фондовете са призвани да надграждат националната политика, а не обратното", смята кандидатът за президент на левицата.

Като свои приоритети той подчерта качественото образование и прозрачната администрация, като основа за развитие на икономиката и създаването на качествени работни места. „В момента липсва предвидимост, администрацията работи тежко, бавно и често некомпетентно, инвеститорите бягат, разширява се ножицата между богати и бедни, а средната класа изчезва", коментира Ивайло Калфин.

Той е притеснен от огромния процент деца, отпадащи от системата на образование. „Това са млади български граждани, които трябва да допринасят за развитието на страната, а без образование няма как да го направят", категоричен е Калфин.

Друг сериозен проблем, според него, е големият брой безработни висшисти. Решението на този проблем, според Ивайло Калфин, е в промяна на начина на финансиране на образованието, което трябва да става на база конкретни показатели, включително реализацията на студентите, излизащи от съответното висше учебно заведение, броят и качеството на научните публикации, връзката с бизнеса.

По-малко, но по-ефективни съвети към Президентската институция, които да формират дебат по принципни, важни и перспективни въпроси от обществено значение, обеща да създаде Ивайло Калфин, ако спечели вота на избирателите.

Енергетиката е въпрос на външната политика. Трябва да се възползваме от географските дадености и потенциал на България и да реализираме всички енергийни проекти, ако не искаме да ни заобиколят", категоричен бе Калфин. Според него, енергетиката е една от сферите, в които държавният глава чрез лостовете на външната политика може да оказва сериозно въздействие.

Калфин се заканва, ако спечели изборите да използва по-често правото си на обръщения към парламента, за да покаже, че Народното събрание е най-важната институция в България.

По отношение правото на вето, кандидатът за президент изрази мнение, че е необходимо чрез промяна в Конституцията да се въведе изискване за по-голямо мнозинство при гласуване на президентско вето в НС, защото действащите в момента правила в голяма степен обезсмислят упражняването на това право от страна на президента.