Приключва предаването на протоколите от Секционните избирателни комисии. Все още в ЦИК не са започнали да пристигат данните от Районните избирателни комисии, с което започва реалното преброяване на гласовете, подадени във вчерашния изборен ден, от Централната избирателна комисия.

79% от протоколите на секциите в чужбина вече са преброени обаче. Именно на миналите избори протоколите от чужбина бяха тези, които забавиха преброяването, според обяснението на представители на ЦИК.

Цветозар Томов: Рекордно ниска избирателна активност на изборите 2 в 1

Цветозар Томов: Рекордно ниска избирателна активност на изборите 2 в 1

55 машини за гласуване в страната са спрели работа

Предаването на протоколите бе затруднено и от решението на ЦИК все пак навсякъде да се броят контролните разписки, въпреки решението на Върховния административен съд. Два пъти ЦИК взима такова решение, като първият път то бе оспорено в съда с жалби на "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме", подкрепени от "Продължаваме промяната" и отделни кандидат депутати. ВАС отмени преброяването на 100%, но в петък вечерта ЦИК повторно гласува членовете на СИК да броят всички разписки. Мотив за второто решение този път обаче беше появата на допълнителни машини за гласуване, внесени от фирмата-доставчик и за ЦИК "Сиела Норма".

Обжалват решението на ЦИК за 100% ръчно броене на разписките от машинния вот

Обжалват решението на ЦИК за 100% ръчно броене на разписките от машинния вот

Това става в Деня за размисъл

Стотици членове на СИК продължават да чакат пред РИК Стара Загора, за да предадат протоколите от изборния ден, съощбава БГНЕС. Залата на културния център в града е препълнена, хората спят по столовете и на земята. Има и комисии, които изчакват навън. Над 15 екипа приемат документите, но обработването им става бавно, съобщиха членове на СИК, които чакат вече цяла нощ, за да предадат документацията.

По официални данни към 5 часа тази сутрин са обработени едва 18% от протоколите в областта.