Най-после ЦИК обяви официалните и окончателни резултати от референдума.

Във вота за допитването са участвали 2 708 716 души, обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. В края на изборния ден активността на референдума в страната е била 39.67%.

В урните са намерени 2 709 210 брой бюлетини, без плик са 1 137, сгрешените бюлетини са 6 481.

Действителните гласове от вота за референдума са 2 587 593. Действителните гласове „Да" са 1 883 411, а действителните с отговор „Не" са 704 182. Недействителните гласове са 122 339.

Броят на гражданите с избирателни права е 6 885 893 по данни, получени от ГД „ГРАО" към МРРБ.

Тепърва ЦИК ще прави анализ защо има толкова недействителни бюлетини на референдума.

За недействителни се считат намерените в кутията бюлетини без плик, изцяло зачертани бюлетини, бюлетини, в които не е зачертан отговор, бюлетини, в които са зачертани двата отговора, както и празни пликове.

За гафа в Арена Армеец от ЦИК обясниха, че законова пречка ги спънала да назначат повече помощници на ОИК.

Зная, че търсите отговори и тези отговори ще ви бъдат дадени, подчерта Алексиева. Видяхме редица логистични слабости, призна шефката на ЦИК. За втория тур изборната администрация е изпратила указание за ОИК.

ЦИК е готова да окаже логистична и техническа помощ на ОИК.

Румяна Сидерова, член на ЦИК, подчерта, че през цялото време изборната администрация е била в контакт с ОИК-София. Тя посочи, че след създалия се хаос и становището на ЦИК ОИК да си вземе помощници, от там отказали и решили сами да се справят с изборите.

Между нас има нормален диалог, категорична бе Сидерова. ЦИК не можела да изземе функциите на ОИК. ОИК отказали на ЦИК заедно да огледат залата и дали тя е подходяща за работата след вота и обработката на документите.