Министърът на културата си позволи в изборния ден да прави агитация и политически послания.

Пред медиите Рашидов в прав текст изразява надеждите си, че "българските турци най-после ще спрат да бъдат роби на мултимилионери, които са ги стегнали в срамната прегръдка на собствените им възродители".

Аз, като представител на турския етнос, който носи с достойнство българското гражданство, никога няма да приема абсурда българските турци да бъдат под опеката на една шайка комунисти и ченгета, която години наред ги манипулира и ги заведе до срамната прегръдка със собствените им възродители, изтъкна още Вежди Рашидов.

Вярвам в честността и добродетелите на българските турци и не искам те да продължават да бъдат заложници на своите възродители. Затова вярвам, че днес те ще гласуват за себе си, за доброто на България и за бъдещето на своите деца, категоричен е Вежди Рашидов.

Той призовава още:
„Нека да видим положителната енергия, която излъчват изключително добрите взаимооотношения между Република България и Република Турция в момента благодарение на волята на двамата премиери - Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган, нека да оценим категоричната позиция на българското правителство за пълноценна интеграция на всички български граждани, независимо от техния етнос и вяра, нека да видим и успешната реставрация на църкви и джамии, показваща уважение към вярата на всички хора".

Позицията на news.bg е, че подобни изявления са недопустими в изборен ден и то след предизборна кампания, продължила повече от месец, която бе именно за подобни послания.
В случая въпросът не е дали казаното от министъра е вярно или не, а това, че действията на Рашидов са в разрез с нормите и правилата, постановени от закона.