Разкриват 191 секции в 64 страни за предстоящите европейски избори на 26 май.

Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия, съобщи БГНЕС.

Във Великобритания ще бъдат разкрити 24 секции, в Германия- 24, Испания - 16, Гърция - 13. Техният брой е по-голям за разлика от евроизборите през 2014 г. Тогава секциите са били 179 в 35 държави като във Великобритания са били 25, в Германия - 10, от които в последствие са били намалени на 8, в Гърция секциите са били 11, а във Франция - 12.

До момента в ЦИК са постъпили 14 сигнала и 10 жалби, като всички от тях са разгледани, увери Андреев. Шест от сигналите са свързани с провеждането на предизборната кампания.

По негови думи всички органи са изразили готовност да предприемат необходимите действия за осигуряването на реда по време на изборите, както по отношение на киберсигурността, така и по отношение на организацията на изборния ден.

От ЦИК благодарят за съдействието на прокуратурата, МВР и ДАНС.

До утре трябва да бъдат доставени и всички машини за машинното гласуване, за да може да започне инсталирането на софтуера, каза още Андреев.

ЦИК обяви обществена поръчка за 3000 машини за гласуване за евровота

ЦИК обяви обществена поръчка за 3000 машини за гласуване за евровота

Максималната прогнозна стойност на обществена поръчка е сума в размер на 7 500 000 лева