В навечерието на старта на предизборната кампания за парламентарния вот, Реформаторският блок смени акцента от вътрешнополитическия и отправи взор към ситуацията с Украйна.

Имаме високи очаквания от правителството ни и от срещата на НАТО в Уелс, обяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева на пресконференция. Според нея посоката на широко дискутираната и противоречиво приета „Визия 2020" е правилна. Хибридните войни са факт и България може да е техен обект, категорична е тя. По думите й това ще остане като братоубийствена война между Русия и Украйна.

Трябва да има военни бази на НАТО и военно присъствие в граничните страни около Русия, смята Кунева. За нея искането на Румъния за гаранции спрямо нейната сигурност е правилна стъпка. Да има граждански дебат за политиката спрямо Русия и да има професионален дебат, за да излезе страната ни със силна позиция - това за Кунева е  правилното решение.

Санкциите към Русия ще засегнат и България, категорична е лидерката на ДБГ. По думите й компенсаторните мерки не са свързани с това да получим помощ от ЕС, а за място в пазарите, което не можем да си извоюваме сами. Гласовита политика, засилен вътрешен пазар на ЕС, по-активна търговия извън ЕС към САЩ и Турция са част от решенията, които първият ни еврокомисар предлага. Тя се обяви „за" сключването на търговско споразумение със САЩ, за да вървим напред.

Санкциите към Русия имат възпиращо действие, ако ги няма - има война, категорична е Кунева. В официалната позиция на реформаторите се настоява държавният глава веднага да свика КСНС по въпросите на националната ни сигурност в актуалната обстановка.

В действителност има заплаха за националната ни сигурност такава, каквато е в момента, смятат пък специалистите, работили по въпросите на отбраната в изборната програма на Реформаторския блок. Те виждат неконвенционална война, която не е по нашите граници, но все пак ни засяга.

Все пак вътрешнополитическите въпроси не бяха спестени на реформаторите. Запитана как гледа на предложението РБ да управлява с ГЕРБ след изборите по германски модел, Кунева подчерта, че винаги й е харесвало как германците успяват да правят стабилна политика. Има необичайна коалиция, но от това страната не страда. Да вземем най-доброто като примери, пожела си тя. По думите й преди е работила България да е член на ЕС, а сега работи за това да сме пълноправни членове на Съюза. Искам да сме една нормална страна, сподели Кунева, като изтъкна, че мисията й е да накара повече българи да вярват, че имаме европейски политици и политика.