Мястото на вашата коалиция е важно. С тези думи държавният глава се обърна към представителите на "Демократична България". В нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент, отреди си важна роля в новото 45-то НС и не по-малка важна роля в общия политически дневен ред на страната, каза Румен Радев.

Той предупреди, че сме изправени пред редица кризи, което налага създаването на стабилно управление със солидна подкрепа в парламента. Да се търси национално отговорното решение в настоящата ситуация, настоя президентът Румен Радев. Този парламент трябва да приеме важни решения, изтъкна Румен Радев и поиска да чуе какви са приоритетите на ДБ. Той предупреди, че е опасно страната да влезе в политическо безвремие.

Христо Иванов посочи, че всички трябва да отчетат вота на избирателите правилно. Ситуацията е сложна на много нива, посочи той. Три кризи стоят пред страната - здравна, икономическа криза и криза на държавността. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичане на мандата си слиза от властта като част от един нормален демократичен процес, изтъкна Христо Иванов. Това управление е натоварено с изключително тежко проявление, по мнението му. Според Иванов тази криза нито започва, нито свършва с това управление, обясни Христо Иванов. ДБ има своите амбициозни цели за разрешаване на трите кризи, изтъкна той. Акцент за формацията е разрешаване на кризата на държавността. Стана ясно, че формацията няма претенция да получи третия мандат.

Според Иванов втората партия трябва да се опита да състави ново управление и ДБ са готови да влязат в конструктивни разговори с партията на Слави Трифонов.

От ДБ не искат съставяне просто на някакъв кабинет, а искат да се създаде правителство на промяната. ДБ не вижда как те биха създала правителство, ако първата и втората партия не успеят.

Формацията настоява за бързи изборни промени, ако ще се върви към предсрочни избори.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%