Строителният министър Росен Плевнелиев е встъпил в длъжност в условията на несъвместимост. Тези данни изнесе лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция в партийната централа.

МС полага клетва на 27 юли 2009-та. Два дни по-късно министър Плевнелиев продава дяловете си от фирма „Лозен Консулт ООД". Това означава, че в момента, когато е положил клетва като министър, той е упражнявал търговска дейност - нещо, което е в разрез със закона.

Яне Янев заяви, че прокуратурата вече е сезирана по този въпрос.

Яне Янев настоя, че за да има честна кампания, Росен Плевнелиев, който според консерваторите ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, и вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да излязат в неплатен отпуск. Според Яне Янев в момента двамата министри правят предизборна кампания с държавни пари.

От РЗС ще изпратят сигнал в ЦИК за предизборна агитация извън регламентирания период за това.

РЗС не възнамеряваме да се съобразяваме с тайните договорки между партиите от статуквото, заяви още Яне Янев.

Спорен него ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и сините са се разбрали за умерени критики в рамките на кампанията. „Ние в тези договорки няма да влизаме", посочи той.

Яне Янев се закани в кампанията РЗС да вадят наяве истината за претендентите за президентския пост и кметските кресла. Считаме, че така е по-честно, посочи Янев.

Янев критикува по думите му „усмихнатия шут на Бойко Борисов - Росен Плевнелиев". Според него той не може да е президент, защото „при всяко обаждане на Бойко Борисов ще трябва да си купува памперси от страх".

„Това е най-послушният и марионетен министър в правителството на Бойко Борисов, посочи Яне Янев.

Атанас Семов пък заяви от своя страна, че „червената, царската глава и главата на ГЕРБ ръфат България" и затова призова на 23 октомври българският народ да гласува за каузи.

Кандидатът на РЗС за държавен глава е притеснен от резултатите от преброяването на НСИ. Според него има спешна нужда от държавна стратегия по демографските проблеми. Затова, ако той стане президент, е готов да предложи такава стратегия.

Република България е в състояние на демографски разпад, категоричен е Атанас Семов. Според него цинично е мълчанието на президента Георги Първанов и премиера. Данните на НСИ са аналогични с демографската картина от 1950 година.

Семов посочи още, че за 10 години - време, през което президентът на страната е Георги Първанов, с повече от половин милион души е намаляло населението на България. Това сочат и резултатите от националното проучване.

За 10 години се е променило съотношението работещи към неработещи. Преди 10 години на 124 трудещи се са се падали 100 неработещи, а сега на 70 активни на пазара на труда се падат 100 безработни. Според Семов тази тенденция е опасна и показва заплаха от взривяване на здравна и пенсионната система.

Българското село е ликвидирано. Тече видимо обезбългаряване на някои региони, притеснен е още кандидатът за президент на РЗС.