Изборите в Сърница потвърдиха силата и стратегическата роля на ДПС да бъде националният либерален гарант на демокрацията, свободата и евроатлантизма. Това заявява лидерът на ДПС Лютви Местан в свое обръщение към сърничани.

Припомняме, кандидатът на ДПС Неби Бозов е новият кмет на Сърница. Той печели с 59% от гласовете или 1868 гласа. За кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов на втория тур са гласували 41 % или 1298 души. За сравнение на първия тур от кметските избори ДПС получи 1416 гласа (45,46%), а ГЕРБ - 944 гласа (30.30%).

Местан изтъква, че изборните резултати от Сърница са едно от най-силните доказателства, че партията е на правилен, верен и отговорен политически път. По думите му, решението, което са взели след изборите за Европейски парламент, да осигурят възможност България да поеме по пътя на плавен преход към политическа стабилност чрез провеждането на извънредни парламентарни избори, не е било нито бягство от отговорност, нито малодушие. Това е било осмислен и сериозно аргументиран политически избор на ДПС в името на стабилността на страната, подчертава Лютви Местан, използвайки повода да се обърне и към всички избиратели, членове и симпатизанти на ДПС от цялата страна.

Той определя спечеленото от партията му кметско място като победа на демокрацията над репресията, на достойнството над страха, на чувството за гражданска общност над грозния националпопулизъм и над опита да бъдат унижавани. В емоционалното си обръщение Местан заявява, че му се иска да стисне ръка и да прегърне един по един сърничани.

Лидерът на ДПС е убеден, че резултатът не е победа само за най-новата българска община Сърница, но и победа за достойнството. Той предупреждава, че през следващите дни и месеци ще се намират хора, които да твърдят, че жителите на Сърница били под диктата на ДПС, а ДПС описвано от националпопулистите като образ на универсалното зло, в борбата срещу което всякакви средства са оправдани. „Преди години вашата смелост и непримиримата ви борба срещу възродителния процес дадоха решителен тласък за свалянето на комунистическия режим, а оттам и за началото на демокрацията в нашата страна", припомня Местан и подчертава, че с този факт винаги трябва да се гордеят.

По думите му, самочувствието на жителите на най-новата община да се изправят срещу всякакви форми на заплаха и рекет, и избирането на кандидата на ДПС Неби Бозов за кмет на Сърница дават още една голяма историческа победа. Вотът на сърничани бил препотвърдил стратегическия български избор за демокрация, толерантност и правенето на политика с политически средства, изтъква Лютви Местан.

Той посочва, че в период, когато мотото на националното управление, доминирано от националпопулистки и ксенофобски инстинкти, е насочено към „изтръгване" на ДПС от обществено-политическия живот на страната, а изборите в Сърница трябвало да станат пример за успешно партньорство между ГЕРБ и Реформаторския блок срещу „злото" ДПС, тази победа идва не само като опровержение, но и като гражданско предупреждение, че демокрацията винаги е по-силна от опитите за политическо унищожение.