Интелектуалци, обединени в клуб „Първи ноември", се обявиха в защита на традиционните национални ценности, на българската култура, на българската държавност.

„Ние не сме и никога няма да бъдем партия, не сме алтернатива на ГЕРБ, нито на синьо-червената опозиция, нито алтернатива на АБВ. Ние сме алтернатива на всички тъпи политически алтернативи", заяви председателят на клуба проф. Николай Василев.

„Интелектуалният потенциал на всяка нация е средноаритметично от интелекта на нейните гении и анти-интелекта на нейните тъпанари.
В България не че няма гении, но повечето са гении на завистта, а тъпанари имаме достатъчно и тревожното е, когато се издигат до властта", отбеляза професор Василев.

Той изтъкна, че първият тласък за обединяването на интелектуалците е необходимостта от защита на БАН и университета.

Според адвокат Владимир Шейтанов, който също е представител на клуба, българската държава в последните 20-ина години е в политическа реанимация и отказва да изпълнява своите основни функции.
Припомняме, Шейтанов бе първият защитник на медиците ни, осъдени в Либия.

По повод проекта АБВ политологът Румен Дечев изтъкна, че в последните 20-30 години логиката на събитията показва процес на криминализация на българския политически елит.

„Оформи се ситуация, в която кръговете на организираната престъпност наблюдаваха и си казваха: „Защо политиците изземват нашата професия, а ние не вземем да изземем тяхната?", поясни Дечев.

Виден участник в процеса на деградация на националния политически елит, на неговата криминализация, сега се опитва с фокуснически жест - сякаш е несъпричастен към това, което става поне 10 години - да се обяви за спасител на българското общество, каза Дечев по адрес на АБВ.
„Зад този проект стои едно от лицата - настоящият президент, който е изключително отговорен за това състояние, до което стигнахме", подчерта Дечев.

„Свидетели сме на уникален процес, в който представители на организираната престъпност оглавиха българската държава", заяви политологът и добави, че именно на интелигенцията принадлежи отговорността да го каже на висок глас.
„Това е смисълът на интелигенцията, на будителите и затова сме нарекли клуба „Първи ноември" - на празника на българските будители", каза още Дечев.