СДС и ОДС (Общността на демократичните сили) създадоха предизборна коалиция за подкрепа на кандидата за президент Румен Христов.

Подписите под предизборното споразумение са на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков и председателя на Координационния съвет на ОДС Иво Цанев.

Припомняме, ОДС е коалиция между партии, сред чиито лидери са Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Любен Дилов-син и др.

Странното е, че коалицията е назована „Синя коалиция и ОДС", но от прессъобщенията и подписаните документи не е ясна позицията на партньора на СДС в Синята коалиця - ДСБ.

От споразумението се потвърждава също така, че е вероятно кандидатът за вицепрезидент да бъде избран от редиците на ОДС.

СДс и ОДС са се разбрали също така и за създаване и общ предизборен щаб.

По-късно стана ясно, че от ДСБ не са информирани за сключеното споразумение.

Шефът на предизборния щаб на тъмносините Веселин Методиев коментира с думите - „Има логичен извод - че не сме информирани" - въпроса на news.bg защо се получава така, че от едната страна идва повечко информация, а от другата по-малко.

Методиев заяви в същото време, че знае, че от СДС водят разговори за подкрепа за Румен Христов и добави: „За мен това е очаквана подкрепа".

По въпроса за регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент Методиев каза, че въпросът не е обсъждан и не е за широката публика.

Той отбеляза, че първо изтича срокът за регистрация на местните избори, а по отношение на Румен Христов Методиев заяви: „Ние ще го подкрепим и ще спазим споразумението".