В Италия днес бяха отворени три регионални избирателни секции за български граждани - в Милано (за Северна Италия), в Рим (за Централна Италия) и в Кастеламаре ди Стабия, на 30 км югоизточно от Неапол (за Южна Италия).

Докато в Милано и Рим гласуването протича спокойно, постоянно постъпват сигнали за нарушения в секцията за Южна Италия, съобщи БТА.

Гласоподаватели многократно са сигнализирали пред избирателната комисия за опити да бъдат купувани гласове в полза на партия "Лидер".

Комисията, която не е в състояние да контролира обстановката извън секцията, е констатирала голям прилив на български граждани от ромски произход, пристигащи организирано с автобуси от Неапол. Пред сградата, където се помещава секцията, са се оформили големи групи от български граждани, част от които са заети в разгорещени спорове.

Италианци от съседните жилищни кооперации са потърсили намесата на полицията и са се оплакали от нарушаване на обществения ред и спокойствие в неделния ден. Избирателната комисия в Кателамаре ди Стабия е сезирала последователно Ведомствената избирателна комисия към Министерството на външните работи и ЦИК в София, откъдето очаква инструкции.

Поискана е намесата на карабинерите и след тяхната поява е настъпил известен ред на входа на секцията. Резултатите от гласоподаването към 13 часа българско време са: 360 гласували в Милано, 213 - в Рим и 500 - в Кастеламаре ди Стабия.