3 192 населени места избират своя кмет в неделя. От ЦИК обявиха, че в 415 от тях се е регистрирал само 1 кандидат.

По списък 6 363 238 са българите, имащи право на глас. 523 пък са заявленията на граждани от ЕС, подали декларация за избирателно право. Секциите в страната ще са 12 314, а зад граница - 294.

8 социологически агенции ще работят по така наречените екзит пол резултати, обявиха от ЦИК. До момента регистрираните наблюдатели са близо 4 400.

От комисията изтъкнаха, че всеки избирател може да сгъне по собствен начин бюлетината си, важно е като излезе от тъмната стаичка фабричният й номер да се вижда, а самият вот да остане скрит.

Най-дългата бюлетина ще е в София, където има 21 кандидати за кметския стол. Най-късата пък ще е в Долна баня - само с 1 претендент. В 50 секции в столицата пък ще има и машинно гласуване.

Говорителите на ЦИК демонстрираха как се оперира с машина, като е сигурно, че с нея няма да може да се гласува от един и същи човек два пъти.

Междувременно стана ясно, че ЦИК е отговорила положително на искането на главния прокурор за снемане имунитета на кандидат за кмет в село Узунджово, обвинен за купуване на гласове.