Националният съвет на БСП гласува тайно изцяло нова листа за евроизборите. Към предложената листа са добавени 8 или 9 нови имена от ръководството на партията, съобщи БНР.

Очаква се делегатите да гласуват около 21 души на таен вот.

Гласуването ще се проведе с бюлетини за всяка една кандидатура.

Сергей Станишев най-вероятно ще бъде включен в листата. Предложението е дошло от вътрешната опозиция в БСП. Самият той коментира липсата му сред кандидатите на партията като "голям подарък за ГЕРБ".

Станишев вън от червената евролиста
Обновена

Станишев вън от червената евролиста

Заради подкрепата му за Истанбулската конвенция и пакта за мигрантите

По-рано днес пък стана ясно, че досегашният евродепутат Петър Курумбашев няма да е в листата на БСП за евровота. Нинова му предложила 9-а позиция, което според него е подигравателно. На негово място се предлага в листата да влезе Велизар Енчев.

Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП предлага на второ място, след водача на евролистата Елена Йончева, да бъде позиционирана Деница Златева. Третото място най-вероятно ще бъде за Янаки Стоилов, а на четвърто място съветника на президента Иво Христов.

Георги Божинов, който е член на Националния съвет, заяви, че ще настоява за нова процедура.

"Когато водачът на листата не е член на партията, първото следващо място, което трябва да отделим за коалиционен партньор или за гражданска квота, е шесто. Трябва да има четири знакови имена за партията професионалисти, които да застанат след водача. Всичко друго за мен е неудовлетворително. Янаки е стойностен човек. Сергей Станишев е качествен и стойностен човек. В партията има такива хора и те трябва да намерят място в тази четворка, за която говоря", заяви Божинов.

Йончева вижда евролистата на БСП по-силна със Станишев

Йончева вижда евролистата на БСП по-силна със Станишев

Станишев е капитал за левицата и за България, убедена е тя

Червеният депутат Драгомир Стойнев обясни, че Иво Христов е номинация на ИБ на БСП. "Щом като е в листата, съвсем нормално е да е разговаряно с него, да са водени преговори. Сами разбирате, че БСП не е като ГЕРБ, в който да събират своите членове и да им показват 17 човека и те всички да ръкопляскат бурно. При нас има дебати, начин на гласуване, разменят се мнения, така че считам, че предстои един много сериозен дебат така, както е било винаги в партията", коментира Стойнев.

От своя страна Христов обясни, че въпреки присъствието му в листата, за него най-важна кауза остава успехът на мандата на президента Румен Радев.
"Това е най-важната национална кауза, тъй като президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема", посочи Христов.

Вяра Емилова, която също е член на ИБ на БСП, заяви, че Христов се явява в листата като предложение на бюрото на четвърто място, от гражданска квота.
"Той е доказан авторитет в президентската институция. Предложен е също и от много партийни организации в цялата страна, едни от най-големите партийни организации Пловдив и София. Той е работил дълги години в Националния съвет на Българската социалистическа партия", каза Емилова.

Емилова обясни и че в листата ще има нови и млади лица. Хората под 40 години били приблизително половината от листата.

Заплашват Нинова, че Станишев ще се бори за нейния пост

Заплашват Нинова, че Станишев ще се бори за нейния пост

Нинова насила връщала Станишев в България

Емилова: "Новите лица в нашата листа, различни от предния път, са 16. Можем да кажем, че излизаме пред обществото и пред Националния съвет с нова листа и доста добре професионално представена. В нея има различни професионални представители като журналисти, представителство на правните науки, икономика и финанси, транспорт политология, медицина, външна политика, международни отношения, спорт, екология. Хората, които присъстват в тази листа, имат една единствена цел -- да защитават конкретните политики, които са в проекта "Визия за България". Не на последно място, когато отидат в Европа, преди всичко да се грижат за националните интереси. Мисля, че в тази насока листата е балансирана и тя не затваря подкрепата отвън. За подкрепата отвътре имаме имена като Янаки Стоилов, Деница Златева, Румен Гечев - това са хора, които са се доказани в партията и биха получили нейната широка подкрепа."

Емилова обясни, че ИБ на социалистите многократно е подкрепило Станишев. Решението дали той да присъства в листата оставало в ръцете на Националния съвет.

Борисов за евролистата на БСП - шпионин, ДС, шпионин, ДС

Борисов за евролистата на БСП - шпионин, ДС, шпионин, ДС

И герберите щели да станат разследващи журналисти, когато са опозиция