Поредното огромно разминаване демонстрират социологически агенции у нас.

Изследване на на Център за анализи и маркетинг сочи, че на въпроса „Ако днес се проведат парламентарни избори, за коя партия или коалиция бихте гласували?", ГЕРБ категорично събира най-много привърженици - 30,8 %, като отбелязва повишение 3 % в сравнение с предишното изследване, а Коалиция за България сега събира 16,8 на сто като отбелязва спад.

ГЕРБ е единствената политическа сила, която качва резултат", изтъкна Юлий Павлов. За първи път след парламентарните избори 2009-та се отчита нов ръст, добави той.

Този резултат обаче показва огромно разминаване с анализа, направен от агенция „Медиана" преди седмица.

Тогава от агенцията представиха проучване, което сочи, че ГЕРБ води с малко повече от 5 % пред БСП - 25,7 %, като социолозите коментираха, че взети заедно - БСП, ДПС и НДСВ „бият" по резултат ГЕРБ.

Иначе от на Център за анализи и маркетинг сочат, че полицията е единствената институция, която бележи ръст на доверието и спад на недоверието.
Доверието в полицията е 37,2 %, в армията 35,6, в правителството 30,8, в президентството - 30,6, в съда 15,8, в прокуратурата - 14,7, а в парламента е най-ниско - 14,5 %.

Дебатите за парите на депутатите - кой кого следва, къде отиват, прегрупирането в парламента формират мнението на хората и оценката им, коментира Петя Лазарова и подчерта, че само 14 % доверие в парламента е направо катастрофална оценка.

За президентството Юлий Павлов съобщи, че данните показват, че доверието бележи сериозен спад и че има сериозно увеличение на недоверието.

По отношение на рейтинга на политиците най-голямо доверие събира Кристалина Георгиева - 54,1 %. Тя има положителен рейтинг с 30 %. Друг такъв няма, изтъкна Петя Лазарова. Освен еврокомисарката, положителен рейтинг има и Росен Плевнелиев, който събира 47,3 % доверие.

На следващо място е премиерът Бойко Борисов с доверие 43,7% и 44,3 % недоверие. Неговият рейтинг е отрицателен, но само с близо 1 %, отбелязват социолозите.
След него по рейтинг е вътрешният министър Цветан Цветанов с 40,3 % доверие и 43,2 % недоверие. Меглена Кунева е с 35,6 % доверие и Георги Първанов с 35,2 % доверие.

Според коментара на Юлий Павлов Цветан Цветанов възстановява голяма част от загубения си през годината рейтинг. Според него едва ли може да се нарече удачно искането на вот на недоверие в областта на борбата с корупцията и престъпността, имайки предвид оценките на обществото.

Недоверие над 80 % имат четирима политици - Ахмед Доган - 84 %, Волен Сидеров - 82 %, Иван Костов - 81 и Яне Янев - 81, показва още изследването.

Според Центъра за анализи и маркетинг 55,6 % от избирателите твърдо са решени да гласуват на президентските избори. За кандидат-президентските двойки изследването показва, че много от анкетираните предпочитат независим кандидат, а също, че ГЕРБ бележи ръст.

Базирайки се на слуховете, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде Росен Плевнелиев, социолозите са тествали неговата кандидатура. Според резултатите Юлий Павлов прогнозира, че на балотаж може да отидат Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин при победа за Плевнелиев 2:1 или балотажът да е между Росен Плевнелиев и Меглена Кунева, при което Плевнелиев пак ще отбележи победа, но при много по-оспорвана борба с много по-малка разлика. По мнението на Павлов проблемът на Кунева е да стигне до балотаж.

В момента Ивайло Калфин и Кунева са равни. Калфин обаче има малко по-големи шансове да стигне до балотаж, смята Павлов.
Според него част от симпатизантите на Кунева ще гласуват за кандидатата на БСП.

Социологът смята за политическите възгледи на хората в момента, че определено доминира дясното. В дясно от центъра са 35-36 %, което е двойно повече от тези, които са вляво от центъра, добави Павлов.