В политиката дълголетието е признак на жизненост. Броят се на пръсти партиите в България, които могат да съберат на едно място различни поколения. БСП е партия с история, която помни, затова и идеите й са живи и днес. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в Казанлък, по време на откриването на паметна плоча на мястото, където през декември 1894 г. е основан клуб „Дружба" от Константин Бозвелиев и съмишленици и две години се е помещавала редакцията на „Работнически вестник", списван от Георги Кирков, предаде радио „Дарик".

Станишев, заедно с кандидата за президент на Левицата Ивайло Калфин, депутати от Левицата и кандидати за кметове са гости на Казанлък, където днес стартираха националните прояви, посветени на 120-та годишнина от основаването на социалистическата партия. Идеята за паметната плоча е на казанлъшкия социалист-ветеран и депутат от 36-то НС Георги Захариев, подкрепена от Общинския съвет на БСП в града и местния парламент.

В Казанлък Станишев заяви, че главната мисия на БСП-кандидатите и на кандидата й за президент в предстоящите избори е да „убеди българското общество, че може да се живее и различно", и че „има алтернатива и тя е БСП". „Отиваме на тези избори не за власт, а за да променим това общество", каза още Станишев.

Той припомни, че БСП е единствената партия, която отива на предстоящите избори с ясна платформа и програма за укрепването на местната власт .

В града на розите Сергей Станишев прогнозира „нелесна кампания за кандидатите на БСП, заради небивалия медиен, полицейски и икономически ресурс, които ще акумулира ГЕРБ в нея" и предупреди кандидатите на Левицата да очакват „трудна кампания и лични атаки".

По-късно лидерът на социалистите и кандидата на Левицата за президент Ивайло Калфин участваха в церемонията по официалното откриване на предизборния щаб на кандидата на БСП за кмет на Казанлък Васил Самарски.

Двамата подариха на БСП кандидата за кмет амортисьор за лек автомобил, с поръчението „като кмет след две години да направи толкова неща за местната инфраструктура, че да не му се налага да купува нов". Двамата пожелаха на Самарски „хъс, сила, откритост по време на кампанията и последващо прозрачно управление".

Калфин и Станишев бяха първите двама, които написаха своите Възлагателни писма на кандидата на БСП за кмет на Казанлък.  Ивайло Калфин поръча на Самански да спечели изборите и да оправдае доверието на гражданите, а Станишев - да си държи на думата, да подобри общинската инфраструктура и да следва в управлението си поведение на откритост.

Тържествата по случай 120-та годишнина на социалистическата партия продължават в събота на връх Бузлуджа. Началото на митинга е от 11.00 ч.