Кристалина Георгиева продължава да е българският политик, който се ползва с най-голямо доверие - 64,9% през септември 2011. Това сочи проучването на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 14-23 септември сред 1612 пълнолетни граждани.

С 50,3% разполага премиерът Бойко Борисов. Следват го с 48% Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова - 45,2%, Стефан Данаилов - 44,6%.

Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин има доверието на 28,5%, което според анализаторите означава, че БСП е направила добър избор с кандидатурата на Ламбо са вицепрезидент.

При кандидат-президентската двойа на ГЕРБ с по-голямо недоверие на избирателите се ползва Маргарита Попова - 40,6%, като доверието към нея е 30,3%. Недоверието към Плевнелиев е 34,3%. Според проучването няма опозиционна партия, която да печели доверието на избирателите.

Огромно е недоверието към лидерите на партиите в опозиция.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е сред политиците, ползващи се с най-голямо недоверие на избирателите - 69,5%, като доверие в него имат само 22,9%. Соцлидерът обаче остава далеч зад първенците по недоверие.

С най-голямо недоверие се ползва лидерът на ДПС Ахмед Доган - 87,3%, след него е Алексей Петров - 85,5%, плътно го следва лидерът на РЗС Яне Янев с 84%. На Иван Костов не вярват 82,4%, на Волен Сидеров - 82,5%, на Мартин Димитров - 70,6%.

На президентските избори ще отидат да гласуват 54% от анкетираните, 18,8 ще гласуват, но все още не знаят за кого, 13,2 % се колебаят дали да отидат до урните, а категорично няма да гласуват 13,4%.

30,8% биха гласували за Росен Плевнелиев на вота за президент. За Ивайло Калфин само 16,1%, а за Меглена Кунева - 9.8%. Не са решили за кого да гласуват 16,9% от запитаните, а тези, които няма да избират президент са 13,8%.

Така кандидатът за държавен глава на ГЕРБ е сигурният участник в балотажа. Ако опонент на втори тур му бъде Ивайло Калфин за ексстроителния министър биха гласували 45,7%, а за кандидатът на левицата - 23,3%.

Ако битката на втори тур е Плевнелиев - Кунева, за кандидатът на ГЕРБ ще гласуват 42,7%, а за първия ни еврокомисар - 26,9%.

От Центъра за анализи и маркетинг смятат, че на втори тур на президентския вот обединението ще е всички срещу БСП, а не всички срещу ГЕРБ, както очакват други анализатори.

Очакванията са също така кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Кирил Йорданов да спечели още на първи тур. Такива са очакванията и за София и Бургас.

Сериозна битка се очертава в Пловдив, където Славчо Атанасов има преднина пред основния си опонент Иван Тотев.