Стефан Данаилов ще допълни кандидат-президентската двойка на БСП за предстоящите наесен избори. Предложението Данаилов да бъде кандидат за вицепрезидент на червените направи лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на днешния пленум на Столетницата.

Предложението беше прието със 101 гласа „за", „против" се обяви Георги Близнашки.

Рядко ми се е случвало да се изправя пред националния съвет с такова вълнение. С тези думи Сергей Станишев се изправи пред членовете на Националния съвет, за да съобщи номинацията за вицепрезидент на БСП.

Всички ние виждаме какво се случва в страната. Не това е държавата, която искаме да видим, не това е икономиката, заяви той и допълни: В страната цари едно чувство на тиха покруса, а все повече хора се разочароват от управлението на ГЕРБ. Хората живеят все по-бедно и не виждат протегната ръка от страна на държавата."

По думите му БСП е издигнала най-силния кандидат за президент с визия и позиции. Затова и кандидатът за вицепрезидент трябва да е ярко допълнение на качествата а Ивайло Калфин и да бъде ясен знак към симпатизантите на БСП и хората - да бъде фигура, която да даде нужната вяра и надежда в успеха.

След тези встъпителни слова Станишев прочете изключително прочувствено писмо, получено на 9 септември от Стефан Данаилов, който дава съгласието си да бъде номиниран за вицепрезидент на левицата. В мига, в който червеният лидер прочете писмото и името на неговия автор, членовете на Националния съвет станаха на крака и посрещнаха с бурни аплаузи решението на Данаилов.
През цялото време, докато четеше писмото, Станишев едва сдържаше усмивката и задоволството си от съгласието на Данаилов да се включи в президентската битка.

Той никога не е отстъпил от своето верую, посочи Станишев и допълни, че Стефан Данаилов е най-обичаният човек в БСП - той е символ на партията.

Стефан Данаилов ще внесе двойна енергия в кампанията. Той ще бъде яростен защитник на българската култура и духовност и ще се противопостави на простащината. Предлагаме ви най-доброто, което можем да излъчим, категоричен бе лидерът на червените.

Калфин също изрази задоволството си от своя партньор в президентската битка: „Аз само можех да мечтая за подобна кандидатура. Стефан Данаилов е държавник, Стефан е политик, Стефан е патриот, Стефан е родолюбец."

Кандидат-президентът обеща двамата да поведат битка за това България да върви по-добре. По думите му това ще е битка за това с всеки ден да се подобрява живот на хората. „България може да бъде много по-социална и успешна," категорично подчерта Калфин.

Досегашните предположения за вице на кандидат-президента Ивайло Калфин бяха свързани с червената депутатка Корнелия Нинова.

В момента се опитваме да спасим неспасяемото

Номинацията на Данаилов - ход на отчаянието
Според единствения гласувал „против" Данаилов, Георги Близнашки, това е ход на отчаянието.

Не смятам, че това е човекът, който може да олицетворява социалистическата кауза, обясни Георги Близнашки пред медиите защо е гласувал против кандидатурата на Стефан Данаилов вицепрезидент на БСП.

Писмото до Сергей Станишев, с което Данаилов е дал положителен отговор на тази номинация, Близнашки определи като „проява на претенциозна героична поза."

Иначе ситуацията е отчайваща. Всички разбирате, че това е спасителна операция - да се спаси една кампания, която върви изключително зле, каза той и добави:

„Очевидно Ивайло Калфин не може да наложи едно солидно присъствие, още повече да обърне обществените настроения, които очевидно не са в полза на социалистическата партия.
В момента се опитваме да спасим неспасяемото, категоричен е Георги Близнашки.