Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне на правителство, защото е за предпочитане да се излъчи кабинет от парламента. Това коментира пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той твърди, че е нужно да бъдат поставени още въпроси и да се търсят решения, но да не се разводняват разговорите с множество теми и проблеми, тъй като това рискува да раздалечи позициите на отделните партии.

И хората на Манолова и Хаджигенов решават за ИТН до другата седмица

И хората на Манолова и Хаджигенов решават за ИТН до другата седмица

Няма разделение в парламентарната група на ИСБНИ

"Виждаме, че такъв резултат се постигна от прословутата декларация, която първата политическа сила представи. В нея има дори взаимоизключващи се позиции, тъй като те изглежда са събрали механично това, което са постигнали, поне отчасти, от разговорите с различните партии. Това означава фокусиране върху по-малко проблеми, които имат национално значение", каза Стоилов.

Това води и изискването за ограничен във времето мандат, по който да се направи равносметка дали заложените теми са постигнати и оттам нататък да се търси продължаване на доверието или друга политическа развръзка, обясни Стоилов.

Задълбочаващите се проблеми в енергетиката, засилващата се инфлация на цените на почти всички стоки и услуги, бежанската криза, новата вълна на пандемията - са част от проблемите, които правосъдният министър изброи.

"Т.е. необходимо е всичко това да се обхване в една ефективна законодателна уредба и организационни действия, които да ни позволят да живеем в свят от редуващи и комбиниращи се кризи", каза Стоилов. Той е убеден, че е необходимо официализирано споразумение за подкрепа.

ИТН отказват подписи и споразумения, по-важни са тежката дума и моралът

ИТН отказват подписи и споразумения, по-важни са тежката дума и моралът

Най-приемливи като партньори остават ДБ и ИСБНИ

Споразумението е ориентир както за неговите изпълнители, така и за хората, до които се адресира, заяви служебният правосъден министър.

Като категорично условие подобен документ, в който да бъдат разписани конкретни приоритети настояха както в сряда от БСП, така и от "Демократична България" и ИСБНИ.

"Дали ще бъде двустранно или многостранно между партиите, които са готови да подкрепят кабинет, бягството от такъв официален ангажимент създава дори впечатлението, че други интереси могат да доминират. Защото прекалената свобода за изпълнителите, тъй като те имат изцяло отговорността да излъчат своите представители в изпълнителната власт, може да означава други фактори, които да диктуват волята или най-малкото липсата на опит да направи възможно прокарването на корпоративни интереси", заяви Янаки Стоилов.

Той е убеден, че всички партии, които биха подкрепили избора на правителство, ще поделят политическата отговорност. Разликата е, че водещата партия (ИТН) изцяло носи отговорност за персонажите, които включва във властта. Те ще бъдат оценени според техния професионализъм и интегритет, т.е. че няма да обслужват интереси, различни от тези, които се заявяват, каза Стоилов.

От десетилетия в България не е имало правителство, което събира подкрепата на повече от половината български граждани, допълни Янаки Стоилов.

От АБВ питат Външно кога е разкрито почетното консулство на Барбадос у нас

От АБВ питат Външно кога е разкрито почетното консулство на Барбадос у нас

В СУ проверяват 3 сигнала срещу Петър Илиев за плагиатство