ОИК-София е издала решение за избора на кмет на Столичната община и за общински съветници, съобщи за БТА председателят на комисията Марина Белчева.

Под решението са се подписали всички членове на общинската комисия, като няма подписи с особено мнение, допълни тя малко, след като от ЦИК потвърдиха за някои смущаващи факти около изборите в София.

Според Белчева няма основания за искане за касиране на изборите заради служебно издадените протоколи. Тя поясни, че издадените протоколи са около 24 на брой (от ЦИК посочиха 35, бел.р.), като това са документи, които се издават като копие от протокол за секционна избирателна комисия. Такова е необходимо за ОИК и за ЦИК и се получава след като данните от съответния секционен протокол от изборите бъдат обработени от "Информационно обслужване".

В тези случаи членовете на СИК-ове не са оставили два от трите екземпляра при нас, а са прибрали всички, заедно с останалите изборни книжа, които се връщаха за съхранение от районните администрации, посочи Белчева.

По този случай има взето решение на комисията, което е подкрепено от 47 от 49-те й членове.

По думите й технологията за обработването на резултатите от изборите не допуска обработването на протоколи на СИК, които не отговарят на законовите норми и са с по-малко подписи от необходимите.

Преди да се придвижат протоколите към "Информационно обслужване", те се преглеждат от членове на ОИК, които отстраняват техническите грешки. Сред проверяваните данни е и наличието на подписи на членовете на комисии.

Стана ясно още, че днес избраният за нов мандат кметът на София Йорданка Фандъкова е подала заявление до ОИК-София, че се отказва от мястото си като общински съветник от листата на ГЕРБ, поради избора й за кмет.

Очакванията са още няколко от съветниците да подадат заявления предвид това, че сред избраните са заместник-кмет на Столичната община и още няколко районни кметове. Техните места ще бъдат заети от съответните номери в листата на ГЕРБ.