И на тези избори има проблеми с предаването на протоколите от изборите в София област. Някои от членовете на секционните комисии все още чакат да предадат книжата с резултатите от европейските избори, съобщи Нова телевизия.

На площад "Македония", пред сградата на Областната администрация, чакат още поне 10 автобуса. По-рано в понеделник сутринта те са били около 50. "Ние трябваше да предадем нашите протоколи в 2.45 ч. сутринта. Оттогава не сме получавали абсолютно никаква информация. Стоим тук и чакаме. Има много млади хора, които се съгласиха да помагат. В момента са супер разочаровани от случващото се", заяви Мира Ташева, член на СИК в Самоков.

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи
Обновена

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи

БСП получават 24.24%, ДПС - 16.36%, ВМРО - 7.42%, ДБ - 6.24%

Член от СИК в Етрополе каза, че и друг път му се е налагало да чака с часове, за да предаде изборните книжа в Областната администрация.

"Нямаме сигнали и оплаквания от членове на комисии в София област, които да обявяват, че чакат с часове, за да предадат протоколите си. Оказа се, че е имало грешка в организацията. Във Враца също се е получило едночасово забавяне, но в момента всичко е нормално", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

От БНР съобщиха, че заради грешки при попълване на изборните книжа в РИК Враца са предадени едва половината от протоколите на 317-те секции в областта. Заради грешки при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи повторно преброяване на бюлетините. Това заяви говорителят на Комисията Красимир Колев пред БНР.

Масово протоколите на секционните избирателни комисии са сгрешени, каза той. В протоколите има седем контроли за хартиените бюлетини и 11 за машинното гласуване и те не са попълнени правилно.

Според Красимир Колев много от членовете на комисиите не са чели указанията на ЦИК за попълването на изборните книжа.

Часове след края на евровота близо 200 членове на секционни избирателни комисии от област Велико Търново все още не могат да предадат бюлетините и изборните си книжа в Районната избирателна комисия. От РИК отказват да приемат документите на някои СИК-ове, защото 20 секции от община Лясковец имат объркани протоколи. Между пет и седем часа чакат представителите на СИК, за да предадат протоколите.

В Районната избирателна комисия в Смолян продължава приемането и обработването на протоколите и тази сутрин. Там имаше проблеми при изчисляване на резултатите от гласуването с бюлетини и на резултатите от машинното гласуване, но не са допуснати грешки, заяви председателят на РИК Смолян Симеон Велинов.