Политиците в Габрово не достигнаха до консенсус за състава на Районната избирателна комисия за предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 октомври. Следва той да бъде определен с решение на ЦИК, съобщи БНР.

В дискусията участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции. Районната избирателна комисия в Габрово е съставена от председател, двама заместник-председатели, секретар и 9 членове. 

От сряда ЦИК започва регистрация на участниците в предсрочните избори

От сряда ЦИК започва регистрация на участниците в предсрочните избори

Част от необходимите документи е и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели

Според разпределението им по партийни квоти, най-много места в РИК се падат на коалиция "Продължаваме промяната". 4 от 7-те парламентарно представени партии и коалиции ще имат по един представител в избирателната комисия в Габрово.

По време на днешните консултации, бяха направени предложения за ръководство на РИК, но съгласие не беше постигнато. Следва съставът на комисията за произвеждане на парламентарните избори на 2-ри октомври да бъде определен от ЦИК, въз основа на предложенията, направени в рамките на консултациите. 

Избори на 2 октомври и служебен премиер Гълъб Донев

Избори на 2 октомври и служебен премиер Гълъб Донев

Весела Лечева, Явор Гечев, Димитър Стоянов, Велислав Минеков, Атанас Пеканов са в кабинета

И във Видин местните политици се срещнаха и не се споразумяха кой да бъде в РИК. Политическите партии и коалиции не се разбраха на консултациите при новия областен управител Огнян Асенов.

Поради липсата на разбирателство, съставът и позициите на РИК - Видин ще бъдат определени служебно от Централнатата избирателна комисия, където ще бъде изпратен протоколът, каза областният управител Огнян Асенов.

"Не успяхте да постигнете съгласие относно състава на РИК - Видин. Във връзка с това документите ще бъдат предадени на ЦИК за назначаване на РИК въз основа на предложенията ви. Още днес на 7 август ще изпратя всички материали на ЦИК, а именно, предложенията за състава на РИК, направени от всеки един от Вас, протоколът от консултациите и особените мнения, възражения и мотивите на отказалите да подпишат и особените мнения на всеки един от Вас."

13-членна е избирателната комисия, която трябва да организира предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Най-много - 4 са представителите на "Продължаваме промяната", трима ще бъдат номинирани от Коалиция " ГЕРБ -СДС", а двама от Партия " ДПС". Останалите квоти попълват по един представител, излъчен от Коалиция " БСП за България", Коалиция "Демократична България-Обединение", Партия "Има такъв народ" и Партия "Възраждане". 

МВнР покани външни наблюдатели за предстоящите предсрочни парламентарни избори

МВнР покани външни наблюдатели за предстоящите предсрочни парламентарни избори

Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за Република България

Подобен проблем има и в Ловеч. На днешните консултации при областния управител на Ловеч Светослав Славчев представителите на партиите и коалициите не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия в Ловеч за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Никой не отстъпи от направените три предложения за секретар на комисията и окончателното решение ще трябва да вземе ЦИК. РИК Ловеч ще е от 13 членове, включително председател, двама заместници и секретар.

"Продължаваме промяната" е с четирима представители в комисията, ГЕРБ - СДС с трима, ДПС с двама, а "БСП за България", "Демократична България", "Има такъв народ" и "Възраждане" с по един.

Единственото предложение за председател беше за Валентина Недялкова от ГЕРБ - СДС, която е дългогодишен председател на комисията. За заместник беше предложен само Валентин Георгиев от "Има такъв народ". Трима обаче бяха кандидатите за секретар на комисията и нито една от партиите и коалициите, направили предложения, не отстъпиха за своите представители.

По думите на областния управител Светослав Славчев несъгласието идва от трите предложения за секретарското място. "Това наложи да се състави протокола и служебно ЦИК да извърши разпределение за още един заместник-председател и да определи секретар на комисията", каза Славчев.