Всичко, което е свързано с убийството на Румен Рачев и на Луков е само и единствено разпределяне на едни пари, на остатъци от пари, които Емил Кюлев е имал като задължения към бивши собственици на банки, които той е изкупувал.

Това коментира в студиото на бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов.

Рачев е бил натоварен с определени задачи от някои лица, да събира някои от вземанията.

Мотивът излиза, защото и Луков и Румен Рачев са хора, на които им се дължат пари и естествено е по-добре да бъдат ликвидирани, защото пречат, каза Цветанов.

Това, което мога да кажа, е че не изключвам и подобна съпричастност и да има мотив и за убийството на Кюлев, заяви още Цветанов.

В схемата от 1996-1997 година, когато започна трансформирането на банковата система, мотивът за убийството на Кюлев излиза, колегите работят много активно. Това, което сме започнали да правим по тази тежка организирана престъпна група, ще го продължим.

Според Цветанов политиците също носят отговорност за  всичко, което се е случило в държавата през последните 20 години.

Министър Цветанов коментира и "Килърите-2".

По думите му събрана е информация, че тази група е съпричастна към извършването на 5 убийства.

Това са убийството на Юри Галев, на Румен Рачев, на адвокат Луков, убийството на съдружника на Ковачки, собственика на Софийска баница.

Всеки ден се доближаваме все по-близо до разкритията, заяви Цветанов. По всеки един сигнал свързан с корупция се работи.

Има нови доказателства срещу „Килърите", потвърди по-късно главният прокурор Борис Велчев и допълни, че на този етап не може да ги коментира. Има нови свидетели и анализ на досега събрани доказателства, което позволява тяхната интерпретация, посочи още той.

Нищо не се прави случайно или пък лековато", подчерта Борис Велчев. Главният прокурор заяви, че неслучайно тези хора са задържани. „Аз се надявам, че аргументите ще бъдат достатъчни", коментира още Велчев пред ВСС.

Ние не си избираме делата, по които да ги задържаме", коментира Борис Велчев във връзка с делото срещу „Килърите". „Те са задържани по делото за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев", припомни главният прокурор.
„Няма как дело, което се води в Шумен, да се гледа в София", посочи още Велчев, отговаряйки на съмненията, че арестите се правят нарочно в провинцията, за да може мерките за неотклонение да се гледат от местните съдилища.

На въпрос дали възприема като критика коментарите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че за убийства от преди 4-5 години преди не се е работило, а сега прокуратурата действа, главният прокурор посочи, че става дума наистина за един по-различен подход. „Направен е нов прочит на събираните до сега доказателства", допълни още той. На въпрос защо сега, а не преди една година, Велчев заяви: „хубаво е, че сега го направихме".

По проблемите на българския футбол трябваше още в самото начало на прехода да се осъществява надежден контрол.

Всичките футболни босове бяха част от организираната престъпност и от силовите групировки.

По същия начин е и в медиите, не само във футбола, допълни Цветанов.

Трябва да има сериозен контрол за произхода на парите, за да може да функционира както един футболен отбор, така и една медия.