От Главното мюфтийство разкриха, че проучват религиозните и обществени настроения на малцинствата. Проектът е на Научно изследователския център по ислямска теология и култура към Висшия ислямски институт (ВИИ). Повод за това съобщение е статия във вестник "Дума", озаглавена: "За "турските национални чувства" на мюсюлманите".

Основната цел на изследването, посочена от изследователската група, е да се проследят промените в обществената и религиозната мисъл и настроение на етническите и религиозни малцинства в България;

да се изясни въпросът как отделни техни прослойки се самоидентифицират и оценяват своето положение, състоянието на общността си. Въз основа на получените резултати да се изработят проекти за съхраняване и възпроизвеждане на тяхната идентичност, гласи съобщението на мюфтийството.

Интересен е начина, по който ще се оценяват резултатите.

"За индикация на настъпващите промени в начина на мисленето и живот се приема до колко се усвоява от малцинствените общности демократичната култура, отношенията на хората, принадлежащи към малцинствените общности към своята родина, към другите нации, етноси и изповедания, към своята религия, култура и роден език", гласи обяснението на Мюфтийството.

Проучването ще установи: "Степента на религиозност сред отделните етнически групи на мюсюлманското малцинство в страната, принадлежността към отделните мезхеби (направления), традиционните суфитски тарикати (ордени) и съвременните религиозно - политически течения", пишат от мюсюлманското вероизповедание.

В анкетата се допитва до колко отделните социални и възрастови групи изпълняват религиозните си обреди и спазват ислямските етически норми?

Осъзнават ли хората ролята на образованието във внедряването на вярата и формирането на религиозната идентичност? До колко хората, принадлежащи към малцинствените общности владеят и ползват родния си език?

Хората ще бъдат питани и дали се налага съвременната образователна система коренно да се реформира на базата на интеркултурната педагогика?

От Мюфтийството се позовават на межуднародните документи Рамковата конвенция за защита на националните малцинства на Съвета на Европа, както и отново се припомня Възродителния процес.

"Ние сме далеч от мисълта, че всички мюсюлмани са носители на „турското национално чувство" и от опитите изкуствено да се формират нови етноси и национални езици.

Същото време подкрепяме стремежа на нашите институции и духовни служители да съхранят и укрепят религиозната идентичност на мюсюлманите в нашата страна. Тези дейности обаче от популистките среди се представят като опасност за националната сигурност", гласи съобщението на Главното мюфтийство.

От там обещават, че след приключване на проекта, включващ академична аргументация и статистическо изследване, резултатите ще бъдат оповестени на пресконференция.

Според статията на вестник "Дума" в това изследване се споменава, че в България има "помашки" език и етнос.

Припомняме, често при анкета от затворен тип, отговорите могат да бъдат ограничени.