Българският президент Росен Плевнелиев беше посрещнат с официална церемония
в президентския дворец в Ханой от виетнамския си колега Чъонг Тан Шанг. С
официални разговори на двамата държавни глави започна държавното посещение
на президента Росен Плевнелиев в Социалистическа република Виетнам.

В съвместни изявления двамата президенти определиха като традиционно добро сътрудничеството на най-високо равнище между България и Виетнам. По време на
разговорите си Росен Плевнелиев и Чъонг Тан Шанг са обсъдили конкретни мерки за засилване на двустранното и многостранното сътрудничество.

Виетнам планира да доставя сурови продукти за преработка в България и последващ износ на европейските пазари, стана ясно след разговорите на двамата президенти. Държавните глави обявиха Съвместна декларация за стратегическо партньорство чрез прилагането на Нов модел на икономическо сътрудничество, в основата на който стои позиционирането на България като транзитна държава за преработка и износ на виетнамски продукти и услуги за Европейския съюз и Югоизточна Европа. За целта страната ни може да предостави изградените индустриални зони, което би осигурило възможности за преработка и износ при възможно най-добри условия.

"Тези стратегически документи са израз на политическата воля за нов етап в развитието на двустранните ни отношения", каза българският президент.

"Искаме Виетнам да бъде врата за произведените от България и Европейския съюз стоки за региона на Югоизточна Азия с над 660 милиона население. Ще работим и за това България да бъде, на свой ред, врата за произведените от Виетнам стоки за европейския пазар с над 500 милиона души население", каза Росен Плевнелиев, който определи като приоритетни търговско-икономическите отношения между двете приятелски страни. Затова в рамките на държавното посещение на президента предстои да бъде открит втори офис на българската Служба по търговско-икономическите въпроси в гр. Хо Ши Мин.

Български компании са заявили конкретен инвестиционен интерес към виетнамската страна, информира още президентът Плевнелиев. Сред тях са инвестиции в изграждане на екологични инсталации за рециклиране на отработени масла, инсталации за винопроизводство, както и съвместни производства в областите на фармацевтиката, земеделието и производството на храни, енергетиката, отбранителна промишленост, химическата и текстилната индустрия, тютюневата индустрия и инфраструктурата. Български компании са заявили също така готовност да търгуват и да предоставят продуктите си за реекспорт или за съвместно производство на вина, храни, етерични масла, обяви Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че конкретни измерения се очаква да придобие и сътрудничеството в отбранителния сектор, чрез програми за съвместна поддръжка на военно оборудване, подготовка на кадри, управление на кризи, както и за съвместно обучение на сили за поддържане на мира.

Росен Плевнелиев определи като "многообещаващи" подписаните в присъствието
на двамата държавни глави Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Виетнамската академия на науките и технологиите и Рамково споразумение за двустранно научно-техническо сътрудничество между Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хридроаеродинамика при БАН и Института за корабостроителни науки и технологии към Министерството на съобщенията и транспорта на Виетнам". "От този трансфер на технологии и знания със сигурност ще се родят и много
съвместни производства", каза президентът.

България винаги е оказвала подкрепа на Виетнам по пътя на неговата независимост и модернизация, каза още българският президент. Той посочи, че български специалисти са изградили повече от 120 обекта във Виетнам, а над 30 хиляди са виетнамските граждани, учили и работили в България.

Посещението на българския държавен глава в Ханой допринася за укрепване на
традиционните връзки и за доброто сътрудничество между двете приятелски страни, което се развива положително в много области и на всички нива, заяви президентът на Виетнам Чъонг Тан Шанг. Търсим активизране на сътрудничеството в икономиката, образованието и обучението, културата, туризма, сигурността и отбраната, каза виетнамският държавен глава.

Двамата президенти са споделили констатацията, че за да се повиши ефективността на инвестиционното сътрудничество, трябва да се създадат благоприятни условия за предприемачите и инвеститорите и да се проучат пазарите в приоритетните за двете страни области. Сред тях виетнамският държавен глава открои развитието на инфраструктурата, планирането, градското развитие и системите за обществен транспорт, енергийната ефективност, запазването на околната среда, преработката на храни.

Новият модел на икономическо сътрудничество ще приведе двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство в бъдеще, като за целта институциите на двете страни и представителите на различните отрасли ще работят за уточняването на приложимостта на модела, посочи още президентът Чъонг Тан Шанг. Той изрази увереност, че моделът ще доведе до повишаване на ефективността на икономическото и търговското сътрудничество между двете страни.

Президентите на България и на Виетнам отбелязаха добрата координация и общите позиции на двете страни в международен план. Росен Плевнелиев припомни, че България е третата страна, утвърдила Рамковото споразумение за сътрудничество между ЕС и Виетнам и увери, че страната ни ще бъде двигател за скорошно подписване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и азиатската държава.