Членове и симпатизанти на БСП се събират днес за традиционния Национален събор на левицата на Бузлуджа, който тази година е под наслов "България на хората".

Автобуси с хора от цялата страна започнаха да пристигат към Бузлуджа от рано тази сутрин. Безпрецедентни са мерките за сигурност. Всички хора, журналисти и влизащи автобуси минават през щателни проверки.

Засиленото полицейско присъствие на подстъпите към Бузлуджа е очаквано, след като вчера стана ясно, че във Вътрешното ведомство има сигнали за хора, които планират да попречат социалистите да стигнат до Бузлуджа. МВР обаче взема мерки, посочи вчера Цветлин Йовчев. „Ще действаме съответно ситуацията", каза още вътрешният министър.

За да се избегнат всякакви възможности за сблъсъци на протестиращи и контрапротестиращи има три пропускателните пунктове към върха.

Над 900 социалисти и симпатизанти на лявата идея от област Смолян ще присъстват на традиционния събор на левицата. Тази сутрин от 10-те смолянски общини отпътуваха 18 50-местни автобуса. Много от ръководните кадри на БСП пътуват със семействата си с леки автомобили. Областният председател на БСП в Смолянско Дора Янкова отчете, че тази година е поставен своеобразен рекорд по брой смолянчани на Бузлуджа.
„За първи път имаме толкова много желаещи, което показва, че партията в Родопите е единна, сплотена и силна", заяви Янкова.

Смолянските социалисти ще изкажат подкрепата си към кабинета "Орешарски" и ще представят резултатите от подписката в областта, която е подкрепена от над 12 000 души.

На поляната под върха ще бъде отбелязана 122-та годишнина на организираното социалистическо движение в България и 122-ма млади социалисти ще получат своите партийни книжки.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на барелефа на основоположниците на партията и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

Предвижда се да говорят председателят БСП Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски.