"България ще граничи на изток с голф комплекси" е водещото заглавие на „Дневник"

Черноморските общини бързат с поръчките за актуализация на общите им устройствени планове, за да могат да отговорят на заявените инвеститорски намерения и да спасят свързаните с тях територии от попадане в европейската екологична мрежа "Натура 2000", показа проучване на "Дневник". Министерството на регионалното развитие също обяви, че до лятото ще бъде възложено актуализирането на плановете на осем общини със засилен инвеститорски интерес. Това са Шабла, Каварна, Балчик, Варна, Долни чифлик, Бяла, Несебър, Бургас. Миналата година бяха приети плановете на Приморско и Поморие, а в момента се изготвят на Царево, Аврен и Созопол. В същото време в Държавен вестник излезе правителственото решение за защитенитe територии, според което в тях не се включват населените места с приет общ или подробен устройствен план. Освен това от обнародваното решение става ясно, че в отлагателния списък за защитените зони за дивите птици са включени още девет нови територии освен официално обявените 17. Новите отложени местности са в Средна гора, Западен Балкан, Сакар, Васильовска планина, Западна Странджа, Балчик, Камчийска планина, Белите скали и комплекс "Мандра Пода". За местообитанията на дивата флора и фауна няма промяна и са отложени общо 15 зони. Природозащитните организации се обявиха против отлагателния списък, а групата на зелените в Европейския парламент отправи питане към еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас.

 

Тази седмица в Бургас кметовете и главните архитекти заедно с представителите на регионалното министерство ще се съберат в Бургас, за да обсъдят проблема. Срещата е по инициатива на Държавната агенция по туризма. Плановете на морските общини са

 

отпреди десет години и не отчитат съвременните изисквания, каза зам.-министърът Савин Ковачев. Според него целта на промените е да се въведат по-приемливи параметри на застрояване. Не искаме да се повтори гледката от Слънчев бряг и Златни пясъци, затова ще насърчаваме висококачествените строежи като изграждането на голф игрища и екологични селища, посочи той. По думите му интензивността на застрояване ще бъде намалена три-четири пъти. Това се отнася както за нови територии, които ще влязат в плановете, така и за вече съществуващи с одобрени подробни устройствени планове. Именно по тази причина от държавните органи очакват съпротива от местната власт.

 

Идеята идва навреме, защото Варна е в процес на разработване на общ устройствен план, каза главният архитект Иван Трендафилов. Общинският съвет в Долни чифлик вече е взел решение за актуализация, а Несебър дори са кандидатствали за финансиране по програма ФАР. Главният архитект на града Валентин Димов посочи, че част от исканията на предприемачите се сблъскват с реалните устройствени възможности. Той обаче не е привърженик на идеята да се променят влезли в сила подробни устройствени планове. Например за местността Иракли и по сега действащия план е предвидено застрояване на част от териториите. Така че претенциите на природозащитниците са неоснователни, защото не може да купиш нещо с право на строеж и после да ти кажат, че няма да строиш, аргументира се арх. Димов. Правителството отложи определянето на обхвата на защитената зона Иракли - Емине за октомври. За нея имало заявени десетки инвестиционни намерения, но арх. Димов отказа да ги назове. Най-голяма публичност придобиха проектите на "Суис пропъртис" за ваканционно селище, както и на "Русалка" за голф комплекс.

 

Край Шабленското и Дуранкулашкото езеро, които открай време са били защитени територии, има заявени пет проекта за голф игрища, обяви зам.-кметът Величко Макаков. Те ще бъдат гледани от общинския съвет на 20 март. Два от проектите са на варненската група ТИМ, в които общината ще участва с терените. Единият предвижда изграждането на комплекс с басейни, къщички и яхтено пристанище край Тюленово, като за целта е регистрирано дружеството "Бългериън голф съсайъти", което е еднолична собственост на ТИМ. Общината ще апортира близо 1600 дка, като ще държи около 35% в бъдещото смесено дружество. Инвестицията на групата се оценява на около 100 млн. евро и се очаква комплексът да бъде завършен за пет години. Другият проект е за концесионната територия, собственост на дружеството "Проучване и добив на нефт и газ", в която ТИМ е мажоритарен собственик. Става въпрос за територия от две хиляди декара, концесионирана за 35 години.

 

Другите три голф проекта край Шабла са свързани с компанията "Литекс" на Гриша Ганчев и "България холд" на Пламен Алексеев. Двамата имат по един самостоятелен проект, а третият е общ. Простират се на площ от 900 до 1300 дка, като имотите са изкупувани от частни лица в продължение на две години.

 

Според зам.-кмета Макаков със статут на защитена територия е само водната повърхност, но не прилежащата територия на Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Решението за влизането на двете езера в "Натура" също беше отложено за октомври. Зам.-кметът потвърди, че инвеститорите бързат с реализацията на проектите и в момента дори финансират изготвянето на подробните устройствени планове за териториите. От разговорите с представители на компаниите стана ясно, че те са съгласували намеренията си с екоминистерството и не се притесняват, че проектите могат да попаднат в защитените територии. Опасенията им са по-скоро да не скочат цените на парцелите, след като собствениците разберат, че ще се разреши изграждането на голф игрища. Към момента земеделските земи в района са между 20 и 25 евро за квадратен метър, докато цената на регулираните парцели скача поне два пъти, каза Макаков.

 

Територията между Балчик и Каварна в момента активно се застроява с три голф комплекса и десетки сателитни селища от затворен тип край тях. Единият е на дружеството "БлекСийРама", собственост на фонда "Лендмарк", свързан с Тор Бьорголфсон, рекламния бос Красимир Гергов и социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Другият е с инвеститор българо-британски консорциум между "Сойърс дивелопмънт" и "Бараж ко" и "Балканстрой". Отделно двете последни дружества имат още един общ голф проект в същия район освен двата в Пиринско. "Интерсервиз Узунови" също строи голф комплекс в района на Калиакра, който също влезе в отлагателното решение за "Натура".

 

Заявен инвеститорски интерес за строеж на голф комплекси има още от миналата година и по Южното Черноморие - в Поморие, Созопол и Несебър.

 

В Долни чифлик заради предстоящата актуализация на плана в момента изчакват пет големи инвеститора, съобщи кметът Борислав Натов. По думите му те искали да развиват морски, ловен, селски и екотуризъм, както и балнеология. Натов не пожела да посочи имената на предприемачите, защото засега имало само заявен интерес. По информация на бизнесмени инвеститорите са от Русия и интересите им са за района около Шкорпиловци. Интерес да строи там заяви и ирландската група "Кендар". Заради проектите определянето на плаж "Шкорпиловци" като защитена зона също беше отложено за октомври.

Царево ще узаконява незаконния комплекс

Общинският съвет в Царево е гласувал землището край Варвара, където се строи незаконният комплекс "Златна перла", да бъде включено в задание за изработване на нов общ устройствен план като бъдеща "вилна зона".

 

В момента се изработва проект на плана и в него имотите в местността са отредени за застрояване, уточниха от общинската администрация. От общината посочват мотив, че природен парк "Странджа" няма определени по законов ред граници. Този мотив беше използван и от инвеститора на комплекса - дружество "Краш 2000". Петчленен състав на Върховния административен съд реши миналата година, че строежът е незаконен, а Върховната касационна прокуратура е образувала дознание по съмнение за използване на корупционна схема.

 

Строежът на "Златна перла" е започнал със съгласувателно писмо, подписано от зам.-министъра на екологията Йордан Дардов и кмета на Царево Петко Арнаудов. Въпреки решението на ВАС към сегашния момент в община Царево не е постъпвал официално акт на МОСВ по отмяна на съгласувателното писмо, каза юристът на общината Евгений Мосинов. По думите му компетентните по издаването на заповед за премахване на строежа - ДНСК - София, и кметът на Царево, не са издали такава заповед.

 

Обект на прокурорското разследването са и тези, които не са премахнали незаконния строеж. Данните за нарушенията се съдържат в два доклада - на екологичното и строителното министерство.

 

„Проверяват "Тракия" за находки преди концесия", съобщава „24 часа"

Трасето на магистрала "Тракия" ще се проучва за археологически находки, става ясно от обществена поръчка на фонд "Пътища".

В конкурса за проучванията са поканени да се включат археологическият институт и музей при БАН, Софийският университет, историческите музеи в Нова Загора, Карнобат, Ямбол и Стара Загора. В съобщението на фонд "Пътища" не е посочено колко ще струват изследванията.

Изследването ще се прави преди старта на строителството на лотове 2, 3 и 4. Така българо-португалският консорциум, който предстои да вземе аутобана на концесия и да изгради отсечките, ще бъде предпазен от риска да се натъкне на находки и поради това да се забави работата.

Миналата година заради археологически открития в участъка Карнобат-Бургас се забави изграждането му.

В четвъртък пък се очаква правителството да одобри окончателно договора с консорциума за "Тракия". Това стана възможно, след като в средата на миналия месец португалците заявиха, че приемат условията на държавата по споразумението.

 

„България блокира ядрените планове на Иран" е водещото заглавие на „Новинар"

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е предотвратила транзит през страната ни на ядрена пещ, предназначена за Иран. Това е станало, след като шефът на отдел "Международноправно сътрудничество" към ВКП Камен Михов е разпоредил на Районната прокуратура в Сливница да образува дело срещу шофьора на влекач, с който е превозвано опасното съоръжение.

През ноември м. г. на ГКПП Калотина българските гранични полицаи и митнически служители засекли влекач с турска регистрация, шофиран от холандец, който превозвал пещта, в която може да се преработва уран. Влекачът идвал от Полша, а крайната дестинация била Иран. Возилото било задържано, за да се изясни може ли да продължи пътя си, ако стоката се окаже с двойна употреба. Прокуратурата започнала проверка кой е издал разрешение за износа на забранената стока. От Полша отговорили, че прокуратурата там е започнала разследване чия е пещта. Това разследване обаче било спряно, защото съоръжението изчезнало. Междувременно от Министерството на икономиката и енергетиката в прокуратурата пристигнало писмо, в което се твърдяло, че пещта не е стока с двойна употреба. От външно министерство пък се получило съобщение, че на 23 декември 2006 г. Съветът за сигурност на ООН е приел резолюция за налагане санкции на Иран за забрана на внос на всякакъв вид стоки и технологии, свързани с оръжие. В нашия наказателен кодекс има текст, според който се полагат до 6 години затвор и глоба до 200 000 лв., ако се наруши забрана на международна организация, включително и на ООН. Това позволило на магистратите да образуват дело срещу този, който е пуснал пещта-убиец да пътува до Иран. Първоначално като обвиняем е привлечен холандецът, който е шофирал влекача. Българските магистрати обаче са направили запитване до властите в Турция на коя фирма принадлежи превозното средство. Те са убедени, че ще стигнат до поръчителя на опасния товар, макар опасната пещ да е прекосила Европа безпрепятствено.

„Турция поведе битка за нефтопроводите", информира „Дневник"

Три дни преди подписването на споразумението между България, Русия и Гърция за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис Турция форсира проекта за конкурентния нефтопровод Самсун - Джейхан и даде се разбере, че трите държави би трябвало да се съобразят с нея и ключовата й позиция между Близкия изток и Балканите. Турската енергийна компания "Чалък енержи" (Calik Enerji) оповести, че на 28 март ще даде официален старт на строежа на нефтопровода от черноморското пристанище Самсун до петролния терминал Джейхан на Средиземно море, чийто капацитет ще бъде 1.5 млн. барела на ден, съобщи аналитичното звено на сп. "Икономист" "Икономист интелиджънс юнит". На първата копка ще присъстват представители на компанията, както и на чуждестранните партньори - италианската "Ени" (Епi) и Индийската петролна корпорация (IOC). В церемонията ще участват премиерите на Турция и Италия и висши пратеници на индийското правителство. Според анализатори главната цел на церемонията е да се покаже на потенциалните инвеститори, че проектът се ползва с пълната подкрепа на правителствата в Анкара и Рим, за да се привлекат още партньори предвид конкурентния тръбопровод от Бургас до Александруполис в Северна Гърция. И двата проекта предлагат алтернативен маршрут за пренос на каспийски нефт вместо морското трасе през силно натоварения Босфор.

 

Конкуренцията между големите играчи

 

Освен италианската компания, която оперира в Каспийския регион, британско-холандският гигант "Роял Дъч/Шел" подписа меморандум за разбирателство, който предвижда предоставяне на техническа помощ за строежа на Самсун - Джейхан и доставка на нефт от каспийските петролни залежи заедно с опция за включване в консорциума на по-късен етап. Публикации в медиите свързват с проекта и френската компания "Тотал", както и руската "Лукойл". Конкурентната тръба Бургас - Александруполис успя да спечели подкрепата на руските "Транснефт", "Газпром-Нефт" и "Роснефт". Вчера министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който ще подпише на 15 март споразумението в Атина, обяви, че американската компания "Шеврон" проявява интерес към изкупуването на българския и гръцкия дял в петролопровода. Двете държави държат по 24.5%, а Русия - 51%. Конкретни преговори ще се водят след учредяването на международната проектна компания, която ще оперира тръбата.

 

Надпреварата с времето

 

Турската енергийна компания обяви, че Самсун - Джейхан ще е готов до 2009 г. Същия срок за Бургас - Александруполис определи преди дни и руският вицепремиер Сергей Наришкин, според когото строителството на тръбата ще започне в началото на 2008 г.

 

Нефтопроводът Самсун - Джейхан е с дължина 550 км, което е два пъти повече от алтернативния българско-гръцки проект. Основното му преимущество е, че стига до вече работещ нефтен терминал в Средиземно море, който "събира" доставките от Баку - Тбилиси - Джейхан и тръбопровода Ирак - Турция. Освен това Джейхан има потенциал да се превърне в енергиен разпределителен център, в който най-малко 5 консорциума възнамеряват да построят рафинерии и нефтохимически комплекси. Сред тях е и консорциум между "Чалък" и индийската IOC, който планира да построи рафинерия с капацитет 300 000 барела дневно. Стойността на проекта е 4.5 млрд. долара, посочва "Икономист интелиджънс юнит".

 

„Българинът взима още една заплата на черно", информира „Стандарт"

Агенция АФИС, www.afis.bg

Наскоро председателят на Икономическия и социален съвет към правителството Лалко Дулевски публично заяви, че една трета от доходите у нас се укриват. И че държавата е принудена да налива в социалните фондове все по-големи суми. За НОИ например размерът им е достигнал 1,45 млрд. лв.

На пръв поглед това е драстично звучаща оценка. Нашите анкетни данни обаче показват, че всъщност е по-скоро сдържана. Средният доход, за който съобщават хората, след като към него се добавят данъците и осигуровките, възлиза на 574 лв. Т.е. той значително надвишава 353 лв. - официалната средна работна заплата в България за 2006 г. От друга страна, средното възнаграждение, върху което се начисляват осигуровките, се оказва доста по-близо до официалната статистика - 316 лв. Простата сметка показва, че при това положение размерът на недекларираните доходи е 258 лв. Което прави 82% спрямо декларираните.

Най-голямо е разминаването в частните български фирми

Там средно се заплащат 611 лв., а се декларират 296 лв. Докато в държавната и общинската администрация средният доход е само 439 лв., а се декларират повече - 302 лв.

В скоби казано, това обяснява на пръв поглед странния факт, че доказаните специалисти се стремят тъкмо към частните фирми, макар по официални данни в държавната сфера заплащането да е по-високо (438 лв. спрямо 318 лв). По-важното обаче е друго - няма разрез по отрасъл, специалност, положение в йерархията, големина на фирмата, възраст, образование, специалност и т.н., при който това явление да клони към нулата.

Сред отраслите първенство държи строителството - реален доход 816 лв., обявен - 320 лв. Следват го транспортът (674 спрямо 315) и търговията и туризмът (611 спрямо 283). Най-малко успяват да укрият доходи в материалното производство, където се получават средно 463 лв., а се обявяват 305 лв. (разлика от 158 лв.), и селското стопанство - 328 получени и 196 обявени (разлика 133).

В рамките на дадена организация разликата е най-голяма при лицата на ръководни длъжности (381 лв.), а най-малка при администрацията (140 лв.). Както би могло да се очаква, при самонаетите тя се доближава до нивата на ръководителите - 313 лв.

По-нататък най-висока е при наетите с безсрочни договори - 311 лв., и най-ниска при тези на срочни - само 95 лв. От гледна точка на възрастовата група в категорията 30-39 г. тя е най-голяма - 418 лв., в следващото десетилетие спада на 247 лв. и най-ниска е при хората в предпенсионна възраст - 167 лв.

При работниците необявените доходи са най-малко - средно 200 лв., а

най-много

са при служителите

- 348 лв. Неочаквано предприемачите, хората със собствен бизнес и свободните професии заемат средата на скалата - 229 лв. Съответно по степен на образование най-голяма разлика се наблюдава при висшистите - 302 лв., а най-ниска при работещите с по-ниско от основното образование (119 лв.) и с основно образование (124 лв.).

От тази гледна точка думите на Дулевски, че ако се плащаха осигуровките и данъците върху реалните доходи, бюджетът на НОИ "щеше да прелее", съвсем не изглеждат пресилени.

Да си представим, че се облагаха реално получаваните доходи. Средната разлика между тях и декларираните доходи е 258 лв. (574 минус 316 лв.). От нея, ако се отчислят минималните 32,4% за ДОД и осигуровки, към бюджета биха отивали 84 лв. Приблизително същата сума (около 90 лв.) би трябвало да отчисляват допълнително и работодателите. И ако тези числа се умножат по броя на работещите българи, резултатът ще е към 3,48 млрд. лв. допълнително облагане.

Оттук обаче следват още няколко извода. Например, че у нас БВП е значително по-висок от официалните числа, защото срещу всеки от тези левове стоят услуги и стоки, които биват закупувани. Освен това излиза, че делът на сивата икономика е значително по-голям, отколкото се смята. Но пък делът на държавата е значително по-малък, което е добър параметър.

От друга страна, след като реалното заплащане е значително по-високо от официално признаваното, ефективността на труда се оказва чувствително по-ниска.

Най-сетне онези, които укриват повече, чувстват, че живеят по-добре от другите хора. При тях разликата между обявен и реален доход е 348 лв. Докато онези, при които разликата е средно само 195 лв., преценяват, че живеят по-зле от другите.

Проблемът е, че по този начин и едните, и другите живеят за сметка на собственото си бъдеще.

 

 

Данните са от изследване, осъществено от агенция АФИС по поръчка на в. "Стандарт". В периода от 7 до 11 март 2007 година са интервюирани 1000 български граждани над 18-годишна възраст в София, областните центрове, малките градове и селата. Изводите са представителни за общественото мнение в страната. Заглавието е на редакцията.

„Инфраструктурата на АЕЦ "Белене" в окаяно състояние", извежда на първа страница „Новинар"

Пътищата към площадката на АЕЦ "Белене" са в окаяно състояние. За това алармираха жители на град Белене и околните села. Служител на кметството, пожелал анонимност, съобщи пред "Новинар", че областната управа на Плевен, вместо да ремонтира пътищата към площадката, планира участието си в бъдещото строителство на АЕЦ, като настанява строители и работници на обекта.

Националната електрическа компания (НЕК) , която е инвеститор и възложител на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", има задължение да подготви площадката и създаде условия за специалистите и хората , които ще работят на обекта. Това е заложеното предварително споразумение с проектанта и изпълнителя "Атомстройекспорт". Фирмите, спечелили конкурсите по Закона за обществените поръчки, вече санират, довършват жилищните сгради и ремонтират хотела, който ще приеме руските, българските и чуждестранните специалисти. Тази година в "Белене" ще работят около 100-ина души, в следващите работниците ще достигнат 5000, дори 10 000. "Атомстройекспорт" ще определи и наеме българските и чуждестранните фирми подизпълнители и вече направи запитване към Българската стопанска камара (БСК) дали държавата ни може да осигури нужните й специалисти по определени дейности.

8 работни групи към НЕК вече подготвят проекта в частта му с какви реактори ще се работи. До май ще е готов проектът, но конкретизацията и подписването на споразумението с руския изпълнител ще стане през последното тримесечие на годината, обясниха експерти. До края на март Агенцията за ядрено регулиране(АЯР) ще даде разрешение за започване на проектирането на централата.

 

„Ниските лихви - капан за наивници", алармира "Стандарт"

Внимавайте да не ви отрежат главата с таксите, питайте какви вноски са най-изгодни

 

Всички, които очакваха да се събудят на 1 януари 2007 г. в напълно нов свят, сигурно са доста разочаровани. Приемането ни в Европейския съюз далеч не може да реши всичките ни проблеми като с вълшебна пръчка. Това важи за всички области на живота, особено за финансовата сфера. Затова нека не се изненадваме, ако банките ни все още не действат като европейски и не се отказват от някои чисто балкански хитрини.

 

Огромни билбордове обявяват примамливи ниски лихви за кредит. Има и най-различни бонуси - отпускат ги за един ден, по телефона, и т. н. Когато обаче отидеш в кредитната институция, нещата се оказват доста по-различни. На първо място са изненадите с оскъпяването. Въпреки че има цял закон за това, все още доста трезори обявяват в рекламните си послания само годишната лихва. А не и колко общо ще трябва да платите за година - т. нар. годишен процент на разходите (ГПР). Въпреки че страната ни е поела такъв ангажимент при синхронизиране на законодателството с това на ЕС. В най-добрия случай разликата между ГПР и годишната лихва е 2-3 процента, което никак не е малко. В други случаи пък се споменава само надбавката към банковия лихвен процент, която е 2-4%. И като се тегли чертата, излиза, че реалното оскъпяване е от порядъка на 17-18 на сто. Всичко това обаче се научава доста късно, след като клиентът е изхабил доста време и усилия в проучване на условията и дори е поел ангажименти.

Приетият в средата на м. г. Закон за потребителския кредит изрично нарежда всички разходи да бъдат абсолютно прозрачни. Те трябва да са оповестени на видно място в салоните на трезорите или в сайтовете им. Повечето банки обаче са изтълкували по свой начин тази разпоредба. В най-добрия случай ГПР се изчислява с помощта на кредитен калкулатор, тъй като условията по заемите са различни. В това има резон, въпреки че някои са си направили труда в спретната табличка да систематизират ГПР според различията. Други пък никъде не споменават що е това ГПР, а трети дават информацията само ако се обадиш в кол-центровете им. Какъв е смисълът на завоалирането на тази информация, е ясно.

Съществена разлика има например дали ще си връщаш заема чрез еднакви (анюитетни) вноски, или в началото ще внасяш повече. Разликата е чувствителна, но и крайният резултат е не по-малко впечатляващ. При ипотечен заем от 80 хил. лв. за 20 години при намаляващи вноски плащаш само за лихви над 72 хил. лв., а при другия - 58,5 хил. лв. Само че тези неща никой не ти ги обяснява.

 

„Завръща се платеното обучение в университетите", съобщава „Дневник"

Университетите ще имат възможност да приемат студенти платено обучение извън държавната поръчка. Висшите училища сами ще определят студентските такси, за да се конкурират чрез тях, но при фиксиран от държавата максимален размер. Ще им се даде и свобода да преценят дали най-добрите студенти да следват безплатно, а най-слабите да плащат пълния размер на обучението си. Това предвижда стратегията за висше образование на просветното министерство, която беше обсъдена в събота на среща на ректорите с премиера Сергей Станишев, министъра на образованието Даниел Вълчев и председателя на парламентарната комисия по образование Лютви Местан.

 

Висшето образование трябва да се масовизира и да загърби останалия от миналото елитарен характер. По-големият брой образовани млади хора ще допринесат за развитието на страната, заяви Вълчев. В момента броят на студентите в България е около 250 хил. Според управляващите университетите могат да разширят приема си с още 50 хил. в следващите години, тъй като акредитацията и капацитетът на някои от висшите училища го позволяват.

 

Идеята за връщането на платеното висше образование, което съществуваше до 1999 г., беше приета положително от ректорите, особено на по-големите вузове. Те обаче се обявиха против друга идея, която увеличава намесата на държавата в управлението на университетите, макар че малцина посмяха да я оспорят открито в дискусията. Стратегията предвижда ректорите да се назначават от премиера по предложения на общите събрания на университетите. В нея е залегнало още във висшите училища ще бъдат създадени настоятелства от 9 до 15 души, като половината ще се избират от академичните съвети на вузовете по предложения на ректорите, а другата половина ще назначава премиерът по предложения на ресорните министерства. Във втората квота ще влизат и представители на бизнеса.

 

Въпроси като качеството на висшето образование и имотите на университетите останаха на заден план и за тях ще се организират нови дискусии.

 

Най-важните промени ще влязат в парламента до месец-два, за да се приложат още през следващата учебна година, ангажираха се управляващите. Останалите ще залегнат в нов закон за висшето образование, за който не бяха поставени срокове.

 

По време на дискусията Даниел Вълчев призова за увеличаване на държавните разходи за образование. Отговорът на премиера беше, че средства в университетите няма да се наливат произволно, а само ако се харчат ефективно и ако ректорите предприемат действия за реформиране на вузовете. "Най-удобно е да се иска от бюджета, а има толкова начини за алтернативно финансиране, които не се използват", заяви Станишев и призова бизнесът да инвестира повече в образованието, защото страната изостава по дял на частните капитали. Според ректорите има законови пречки пред бизнес инвестициите в университетите. Те настояха спешно да се създадат данъчни облекчения за компаниите.

 

Властите няма да проучват има ли Борисов връзки с мафията, информира „Дневник"

Прокуратурата и МВР няма да разследват твърденията, публикувани миналата седмица в авторитетното американско списание "Конгрешънъл куотърли", за връзки на столичния кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов с мафията. Причината е, че в материала липсва ясен източник на информацията, обясниха от двете институции. Самият Борисов, който в последните дни многократно отхвърли твърденията за връзки с престъпния свят, в недея изрази пред "Дарик радио" опасения, че написаното го прави мишена на терористичната групировка "Ал Кайда", тъй като го представя "като човека на Буш, който му изпълнява мръсните неща в региона". Той отново обяви статията за компромат, поръчан от политическите му противници в БСП и ДСБ заради растящата подкрепа за ГЕРБ.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в недея нарече голословни подозренията на Борисов за политическа поръчка. "Аз очевидно съм универсалното оправдание на Борисов за всички неща, които му се случват или не са му се случили, но моето влияние в САЩ не е толкова голямо", коментира министърът. Той се присъедини към позицията на президента Георги Първанов и на вътрешния министър Румен Петков, че статията има негативен ефект за България. Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов също отрече да има нещо общо с публикацията, но споделял изнесеното.

 

Авторът на материала Джеф Стайн обясни, че зад статията му няма българска връзка. "Не съм говорил с никого от политическите опоненти на Борисов, никой от България и не ме е окуражавал или пък възпрепятствал да пиша тази статия", заяви той пред БНР в петък. Стайн допълни, че публикацията се позовава на поверителен анализ за оценка на риска в България, поръчан от швейцарска банка, която впоследствие се отказала да инвестира у нас. Анализът бил направен от "американски и европейски топ следователи", изводите им съвпадали и с проучвания, правени за ЕС. Пред в. "Труд" Стайн изрежда още имена от доклада, сред които Румен Николов- Пашата, Младен Михалев-Маджо, Алексей Петров и др. В неделя Борисов заяви, че познавал Николов и Петров само по спортна линия, покрай федерацията по карате. Още в петък Борисов покани американския журналист в София, предложи да му изпрати и самолетен билет. Стайн отговори, че изданието му би сметнало това за корупция, а и не бил уверен, че кметът може да гарантира сигурността му.

 

„Овчаров: Бойко да си сърба попарата", четем в „Стандарт"

Очевидно съм универсалното оправдание на Бойко Борисов за всичките неща, които му се случват или не са му се случили, за това, което е направил или не е направил в България. Не искам и няма да играя тази роля. Това заяви министърът на икономиката Румен Овчаров по повод изявление на кмета, че е свързан с компромата срещу кмета, публикуван в САЩ. В крайна сметка Америка не е разтресена от материала в "Конгрешънал куотърли", каза още Овчаров. Благодаря на Борисов за очевидно високото мнение, което има за моето влияние в САЩ, особено в конгресните среди, но ще трябва да го разочаровам. За съжаление влиянието ми не е чак толкова голямо, добави министърът. Според Овчаров не би следвало с лека ръка да отминаваме поредното, до голяма степен вредно за България писание. Бойко Борисов сам да си сърба попарите, които е дробил. Нямам намерение да го оправдавам. Лошото е, че като цяло негативният ефект за България е факт, каза министърът. Той допълни, че преди месец е имало друга още по-негативна статия в значително по-влиятелно издание като "Файненшъл таймс", но тя не е предизвикала такава буйна реакция в защита на реномето и авторитета на България.

 

„Докторите готови да спрат работа", съобщава „Труд"

Лекарите исестрите от вчера са готови да прекъснат работата си и да не преглеждат пациенти. Това стана ясно след съвместно заседание на националните съвети на двете съсловни организации.

Белите престилки ще пристъпят към стачни действия заради кризата в здравеопазването и липсата на загриженост от страна на правителството за преодоляването й. Сред исканията им са повишаване на доходите, защото според председателя на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов през миналата година те са паднали с повече от 20 %. Това се отнасяло за 80 процента от всички лечебни заведения у нас.

 

„Защо и колко дълго ще сме "спонсор" на ЕС", коменира „Дневник"

Документите за преминаване към разширена децентрализация по ФАР и ИСПА бяха подготвени и изпратени на страните кандидатки през декември 2000 г., а през октомври 2001 г. беше подготвена и пътна карта за преминаване към разширена децентрализация. (САПАРД е децентрализирана от самото създаване). Комисията предвижда четири стъпки за подготовка на страната за прилагане на системата за разширена децентрализация и те са: оценка на пропуските, запълване на пропуските, оценка на готовността за разширена децентрализация и подготовка за решение на Комисията за въвеждане на разширена децентрализация.

До 1 януари всичко беше много по-лесно. По-лесно бе да се обещава, да се докладва, дори да се критикува бе много, много по-лесно. Някак много далечна бе и прогнозата, че този път без проблеми ще последваме примера на Чехия и Унгария. Двете страни през 2005 г. бяха нетен донор на Европейския съюз, т.е. те внасяха много повече в бюджета на ЕС, отколкото получаваха. При това, забележете, и двете страни бяха много по-добри при усвояването на средствата в предприсъединителния период. Словения бе на ръба, но все пак за 2005 г. бе получила повече от вноската си в ЕС. Но в началото на миналата година, когато тези резултати бяха публикувани, като че ли не си давахме ясна сметка колко болезнено може да бъде изпълнението на тази прогноза. Още повече че тогава на всички извън правителството ни бе много по-лесно да предупреждаваме: "Да видим грешките на тези страни, да се поучим от тях, да не стане като при тях." Сега сме изправени пред дори по-страшна перспектива.

 

"Административен капацитет" или "децентрализация" са двете възможности за определяне на основния виновник за състоянието, в което се намираме. Но всъщност дали са толкова различни...

 

Бих искала да се спра малко повече върху децентрализацията и европейските пари. За да избегнем объркването, тук не става дума за децентрализацията, за която говорим в България през последните години, за прехвърляне отговорности към местната власт. За нея и европейските пари ще говорим може би догодина, когато се установи, че местното развитие, реалното приближаване на стандарта на живот в малките български общини към този в другите европейски страни са останали встрани от европейските фондове.

 

Сега причината да бъдем "спонсор" за Евросъюза е другата децентрализация, тази от европейските институции, когато трябва

 

да понесем сами отговорността на собствените си решения

 

За да е по-ясно, нека да припомня, че в началото на 90-те, когато България започна да получава пари от Европейската общност, за да провежда демократичните и пазарни реформи, цялото управление на програмите бе в ръцете на Брюксел. След като придобихме статут на страна кандидат, се създадоха предприсъединителните финансови инструменти. Тяхна задача наред с подпомагане на страната в действията и реформите за изпълнение на критериите за членство бе и подготовка на съответните български институции да управляват отговорно средствата на общността, когато България вече е член на ЕС. За целта се премина към децентрализация на програмирането и прилагането на предприсъединителните проекти и програми. Процесът е двуфазен. Първата включва прехвърляне на отговорността от Европейската комисия и нейната делегация в София на българските власти, но при предварително одобрение на операциите. Това означава, че съответната документация за обявяване на търгове, оценките и резултатите от тях се одобрява от Делегацията на ЕК. Втората фаза - разширена децентрализирана система за изпълнение (EDIS), се свежда до контрол от страна на комисията и нейните органи след изпълнение на програмите и проектите.

 

През 2004 г. страните от първата вълна, а от 2007 и България и Румъния трябваше да преминат от първата към втората фаза на децентрализацията. Участието на новите страни членки във фондовете на общността, не само структурните и земеделските, изисква тези страни да пригодят своите административни структури така, че да могат да функционират адекватно в системата на последващ контрол.

 

Документите за преминаване към разширена децентрализация по ФАР и ИСПА бяха подготвени и изпратени на страните кандидатки през декември 2000 г., а през октомври 2001 г. беше подготвена и пътна карта за преминаване към разширена децентрализация. (САПАРД е децентрализирана от самото създаване). Комисията предвижда четири стъпки за подготовка на страната за прилагане на системата за разширена децентрализация и те са: оценка на пропуските, запълване на пропуските, оценка на готовността за разширена децентрализация и подготовка за решение на Комисията за въвеждане на разширена децентрализация. Първите три стъпки са изключителна отговорност на страната, докато последната е в правомощията само на комисията.

 

Трудно е, да не кажем невъзможно, за човек извън тесен кръг администрация да оцени до каква степен българските власти са се справили с изпълненото на трите първи стъпки. Публично достъпната информация на страниците на EurpeAid e, че на 29 септември 2005 г. е сключен договор с "ПрайсуотърхаусКупърс - България", на стойност 690 400 евро за техническа помощ за изпълнение на втората стъпка от децентрализацията. За продължителността на договора можем да съдим единствено от обявата за търга, където е указано, че е възможно отлагане от 8 месеца. Пак от обявата научаваме, че не по-късно от 3 месеца след началото на този договор трябва да стартира и паралелно да се изпълнява фаза три, оценка на готовността за EDIS.

 

Мониторинговите доклади на страните от първата вълна си приличат по отношение на въвеждането на разширената децентрализация - че към момента на тяхното публикуване всички страни не са съвсем готови и са необходими повече усилия главно по отношение на обучения на персонала. Не трябва да забравяме, че страните имаха повече от седем месеца между публикацията на доклада и членството. Румънският и българският доклад, които бяха публикувани на 26 септември 2006, се различават съществено от тези на първите десет и за съжаление в различни посоки. Румъния има към датата на публикация акредитация за всички агенции по ИСПА и голяма готовност да получи такава и за PHARE. В обратна посока са заключенията за България: по ИСПА поне за един от случаите няма да се препоръча акредитация, а по PHARE има необходимост от допълнителни усилия, за да се получи акредитация преди членството. Сега е ясно, че не сме ги положили.

 

Причините за забавяне на акредитацията са

 

съществени пропуски в прилагане на процедурите за възлагане на обществените поръчки

 

сключване на договорите за възлагане в последния възможен момент, множеството искания за удължаване периода на договаряне или изпълнение на проектите. Всичко това се дължи на недостатъчни по състав и подготовка звена за предварителен контрол (т.е. да заменят адекватно екипа на делегацията), не съвсем надеждна система за наблюдение и контрол на изпълнението на проектите и подготовката на звената в изпълнителните агенции не само по ФАР и ИСПА, но и за оперативните програми.

 

След 1 януари Делегацията на Европейската комисия се преобразува в представителство, чиято отговорност вече е само проектите със сключени договори до 31 декември 2006. Какво се случва след това? Звеното на Европейската комисия за финансова помощ в "следприсъединителния" период е отговорно за подготовката на решението на комисията за готовността на България за EDIS акредитация. За да подготви това решение, България трябва да предприеме спешни мерки за отстраняване на слабостите и пропуските, констатирани в доклада за EDIS одита. Следващата стъпка е оценка на резултатите за надеждността и ефикасността на предприетите мерки. След като Европейската комисия прецени, че всички слабости и пречки са отстранени, едва тогава ще започне процедурата по издаване решението за акредитация. Времето за изпълнението на тези процедури зависи от активността на българските власти, но може да отнеме и месеци.

 

Изглежда много сложно и бюрократично, но готовността на съответните български власти да прилагат по адекватен начин изискванията на децентрализираната система гарантират на европейските данъкоплатци, че техните средства няма да се разпиляват или да отиват в различни корупционни схеми. Да не забравяме, че в числото на европейските граждани сме и всички ние, че става дума и за нашите пари.

 

Иначе в края на 2006 и началото на 2007 г. бяха отворени множество процедури за възлагане на услуги, доставки и строителство, както и схеми за безвъзмездна помощ. Финализирането на тези процедури и изпълнението на проектите, като вече писа "Дневник", обаче няма да бъде възможно преди издаване на решенията за акредитация на изпълнителните агенции. В същото време сроковете по съответните финансови меморандуми текат и съществува реална опасност средствата по тях да не бъдат оползотворени. Добре би било съответните български власти да уведомят всички за сроковете и възможностите. А за кандидатите, положили усилия да подготвят предложения и оферти, остава да чакат...

* Авторът е директор на Европейския институт в София

 

„45000 студенти бягат на Запад" е водещото заглавие на „Стандарт"

40 000 млади българи вече учат в западните университети. Още 5000 ще стегнат куфарите си наесен. Това сочат данните на просветното министерство, съобщени по време на срещата с ректорите във Варна. Бумът е заради ниските такси след влизането ни в ЕС.

Висшите училища на Запад са свързани с големи компании и гарантират престижна работа и кариера, обясни ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. Според него нашите вузове не вадят по-лоша подготовка, но младите търсят реализация в държави с висок стандарт.

Университетите и колежите в Европа масово дават отстъпки за българи. Висшето училище по туризъм в Кипър отпуска пълни стипендии за нашенци.

Швейцарският колеж IHTTI пък плаща 2500 франка за стаж на първокурсник още първите месеци.

Европа ни радва с безплатно висше

Престижни университети отпускат пълни стипендии за българи и свалят яко цените

 

Кои са най-примамливите възможности за висше образование в чужбина? Къде е най-изгодно за българите? Пълна информация за таксите, стипендиите и програмите, които предлагат университетите в Европа, ще намерите всеки понеделник в "Стандарт". Ще ви разкажем за консултантите у нас, които могат да ви улеснят при подготовката на документите и да ви спестят бюрократични процедури и висене по опашки. Ще ви дадем пълна информация за висшите училища с широк профил на подготовка. Ще ви покажем и как наши студенти могат да се прехвърлят в европейски университети срещу определени взети изпити. Не пропускайте.

Мечтата на българина да учи евтино или съвсем без пари в Европа вече се сбъдна. С влизането ни в ЕС възможността наши студенти да следват изгодно в престижни университети е напълно реална. Много висши училища отвориха безплатно вратите си за новите членове на Европа, други пък специално свалиха цените наполовина. Чужди банки дават специални заеми за образование, които завършилите вече младежи започват да изплащат чак на третата година от стажа си. Ценовата ножица в Европа е разтворена от символичните 1000 евро до 20 000 швейцарски франка, твърди шефката на една от консултантските къщи за образование навън "Дарби" Бистра Илиева. "Дарби", както и "Интеграл" са едни от сериозните посредници в тази сфера. Двете фирми безплатно предоставят съветите си към студентите от страниците на "Стандарт".

Как все пак се кандидатства за образование навън?

В скандинавските страни

Във Финландия и Дания не се заплаща за обучение в държавните висши училища, но пък се държат приемни изпити. Такса се плаща само за тях, задължителен е тест по английски. Обучението е предимно на този език, ако не го владеете достатъчно добре, можете да преминете през подготвителен езиков курс. Образованието в скандинавските страни е възможно най-добре уредено като социални придобивки и условия.

Във Великобритания

Тази година британските висши училища свалиха таксите за нашенци от 9000 до 3000 лири стерлинги. Освен това британските банки вече са отворени за раздаване на студентски заеми за българи на напълно равни начала заедно с други представители на ЕС. Може да се кандидатства с ипотека и заради високия си успех към Държавния фонд, който отпуска стипендии във Великобритания. За целта преди това трябва да подготвят академична справка за успеха си от последните години и да решат езиковия тест. Това става още докато са в последния клас на гимназията.

Гърция

В Гърция и Кипър може да се вземе стипендия както от тамошен ВУЗ, така и от нашето образователно министерство. МОН е обявил конкурс за раздаване на 3 стипендии за бакалаври. Българите там обикновено учат туризъм, защото имат възможност за практика на място и успяват да заработят като бармани и камериери в хотелите, които висшето школо използва за стажа си. Първата година, докато трае езиковото обучение, нямаш право на общежитие и трябва да си подготвиш около 200 евро за наем там, като в този случай делиш апартамент с други студенти.

Италия и Швейцария

Най-популярните за нашенците учебни заведения там са специализираните в сферата на туризма и дизайна. И при тях едно от основните правила е, че студентът още на първата година получава възможност да изплаща вложените пари чрез работа по специалността си. Таксите зависят от избора на програма и на учебни часове и могат да започнат от 2000 евро и да стигнат до 10 000.

 

"Вузовете ще се спасяват със студентски такси" e водещият материал на „Дума"

Новият модел за набиране на приходи за вузовете е базиран на такси, чийто размер те ще определят сами, като държавата ще слага само горен таван. Това е записано в проект за Стратегия за развитие на висшето образование в България, който бе предложен от МОН за обсъждане с ректорите на кръгла маса във Варна в събота. Във форума учадства и премиерът Сергей Станишев.

Ще се постараем до месец парламентът да приеме промени в Закона за висшето образование (ЗВО) в съответствие с тази идея, която се подкрепя от всички ректори, обеща на форума председателят на просветната комисия в НС Лютви Местан. В ЗВО ще бъде записано също, че вузовете могат да приемат толкова на брой студенти, колкото позволява капацитетът им, определен от акредитационната агенция. Това означава с около 50 000 студенти повече от сега, уточни просветният министър и вицепремиер Даниел Вълчев. Според него това не е проблем, защото имаме по-малко студенти на глава от населението спрямо средното в ЕС. Завършващите средно образование това лято са 80 000. Целта е от есента да влязат в сила посочените промени, които се одобряват от ректорите.

Издръжката на един студент в държавните висши училища сега е средно 2307 лв., пише в стратегията. Според Закона за висшето образование (ЗВО) студентските такси може да са до 30 % от тази издръжка, но в повечето вузове сега таксите са под тази квота и общите приходи от тях са 95,8 млн. лв. От бюджета за висше образование България влага едва 0,58 на сто от БВП, докато в ЕС-25 процентът е 1,2. Финансовата рамка на бюджетните разходи до 2009 г. обаче не предвижда съществено увеличаване на държавните субсидии за вузовете. В голяма беда сме заради ниското финансиране, заяви Вълчев. Ректорът на Русенския университет доц. Марко Тодоров изнесе данни за дисбаланс в държавните разходи. До 2009 г. капиталовите разходи например в образованието ще нараснат със 7,34 %, в науката - със 17,5 на сто, в сектора на законодателната и изпълнителната власт - със 199,45 %, в полицията - с 320 на сто, в туризма - с 2300 %!. Повечето от ректорите поставиха въпроса за ниските заплати в образованието и науката, който липсва в стратегията, но заради който процесът на изтичане на кадри вече заплашва с катастрофа системата.

Изходът за увеличаване на финансирането на висшето образование според новата стратегия обаче е в либерализирането на таксите и във възможността вузовете да ги харчат сами по свое усмотрение, като няма смисъл да има два вида такси, заяви Вълчев. Университетите ще бъдат длъжни да оповестят публично какви услуги за студента покрива таксата им. Трябва да се даде възможност за партньорство на държавните вузове с частници в поддържането на общежитията, добави министърът.

Почти всички ректори планират да вдигнат таксите до разрешените 30 %, което означава, че студентите ще плащат средна такса 692 лв. В някои специалности базовата издръжка е ниска - 742 лв., докато в други като медицина и изкуства е много по-висока и там таксите може да се броят в хиладярки. Не е известно дали в ЗВО няма да бъде увеличен и таванът на таксите като процент от издръжката.

Висшите училища няма да вдигнат безразборно таксите, защото това ще отблъсне студентите им, смята Вълчев. Според него те ще могат да играят пазарно - когато за вуза има наплив от кандидати, таксите може да са по-високи и обратно. Оперирането с таксите ще осигури конкуренция между университетите за привличане на студенти, твърди Вълчев. Това не е никакво решение за важни за икономиката университети като ХТМУ, ЛТУ, МГУ, които имат малък брой студенти, коментираха ректорите. В стратегията се предвиждат и възможности за диференциране на таксите и за освобождаване от тях при определени условия, например при висок успех. За да се осигури равен достъп на младежи от бедни семейства до образование, за тях може да се въведат бонуси. Паралелно трябва да се измисли адекватна система, по която студентите да получават облекчени заеми, защото банковите кредити за тях сега не са предпочитани. Възможно е да се учреди държавен фонд, който да е гарант за кредитите, като се създадат и правила кога заемите се връщат и кога - не.

Ако университетите си определят по-високи такси, сумите над разрешените 30 на сто от издръжката подлежат на данъчно облагане, алармира още в събота председателката на синдиката "Висше образование и наука" в КНСБ доц. Лили Вълчева. За опасността да се облагат с корпоративен таксите, определяни самостоятелно от вузовете, предупреди и Георги Николов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. Приходите на частните вузове, които останат неизразходвани в края на годината, и сега се облагат с данък като печалба от търговска дейност. От т.г. е отпаднала законовата възможност да се приспада 20 на сто от "печалбата", ако се реинвестира във вуза, обясни ректорът на колежа по туризъм в Албена доц. Тодор Радев. В новата система данъците ще надвиснат и над държавните висши училища, предупреди Лили Вълчева.

 

Държавата влиза в управлението на университетите

 

Назначаването на ректорите и подписването на трудов договор с тях да прави министърът на просветата, а не шефът на Общото събрание, както е сега, предвижда стратегията. Министърът няма право да променя избора на Общото събрание или да откаже да подпише назначаването на избрания ректор. Може да отсаже само при закононарушения при избора. Според Даниел Вълчев е възможно дори премиерът да назначава ректорите. Предвижда се също създаването на колективен орган - съвет или настоятелство, при всеки вуз, който да се произнася по общите въпроси за развитието на висшето училище, за административното и финансовото му управление. половината от членовете на това настоятелство се избират от академичния съвет по предложение на ректора, дрегата половина се назначават от премиера по предложение на просветния министър. ректорът може да си назначава финансов помощник-ректор. Всеки вуз ще си има омбудсман, избран измежду студентите от самите тях. Всяко висше училище ще бъде засдължено да публикува годишник с финансовите и натуралните си показатели.

 

Изнесените звена ще се закрият

 

Ограничаване на броя на изнесените звена извън вузовете-майки предвижда стратегията. Държавата спира финансирането на такива звена, като субсидията ще се дава само на самото висше училище. Ще се наложи изрична забрана за обучение извън вузовете, както и обучение от тяхна страна извън звената, получили акредитация. Висшите училища ще могат сами да определят вътрешната си структура. Стратегията предвижда също в ЗВО да се въведе възможност за 3-годишно бакалавърско обучение, вместо сегашното 4-годишно. Тя ще бъде обсъждана и спорните моменти ще бъдат преодолени, за да стане тя факт в парламента до края на годината, надява се Вълчев. Според премиера Станишев пък до краяна 2007 г. трябва да имаме и нови закони за висшето образование и за научните степени и звания.

 

"Доктор" да се става на място

 

Според стратегията присъждането на образователната и научна степен "доктор" става децентрализирано - в самата обучаваща институция от инцидентно събрано жури от 7-9 души с явно гласуване. Мнението на Даниел Вълчев е, че така ще се мотивира академичният състав да расте в кариерата. По броя на хората със степен Доктор (8,3 на 1000 население) България изостава от ЕС-25, където процентът на докторите е 12,2.

С такава процедура ще се преодолее и застаряването на кадрите във висшето образование, заяви министърът. В момента над 65 г. са 494 от професорите, 507 от доцентите, 24 асистенти, 220 преподаватели. От 55 до 64 г. са още 446 професори, 2109 доценти, 879 асистенти и 703 преподаватели. А професор под 35 г. нямаме. Според документа обаче се запазва институция, подобна на Президиума на ВАК, която има административни функци и упражнява контрол за законосъобразност. Възможно е обаче темата за научните степени и звания да бъде изведена отделно от стратегията за висше образование.

 

Сергей Станишев призова за ефективно харчене на парите

 

Ключовият проблем във эинансирането е ефективността на изразходваните средства, заяви премиерът Станишев на форума. Най-лесно е да се иска от бюджета, всички съсловия искат повече финансиране, а България е бедна страна и исканията надхвърлят това, което тя е произвела, заяви той. Разбира се, бюджетната прогноза до 2009 г. не е нещо застинало и може да се променя. Но принципът е: повече пари в системите, които демонстрират вътрешно преструктуриране и реформи, подчерта той.

Ако нашите университети не осигурят европейско качество на обучението, няма да издържат на конкуренцията на западните университети които изсмукват българските младежи, предупреди Станишев. Управлението на вузовете е доста архаично, към него трябва да се привлекат обществени фигури и бизнесмените, които да дават пари, смята Станишев. Да се разширят формите за обучение през целия живот призова той, а финансирането на науката все повече да минава през проекти в европейските фондове и Седма рамкова програма на ЕС. И посочи, че много зависи от умението на вузовете и БАН да правят проекти в европейските програми. Трябва да се правят вътрешни промени и в науката, да се търси деликатния баланс с университетите, добави Станишев.

Според премиера трябва да се промени системата на ВАК, но правенето на "доктори" на място с малобройна комисия е един вариант, предложен от Вълчев. Аз лично съм за това да се запази и по-високата научна степен - т.нар. голям доктор, защото той е важен в развитието на научната кариера у нас, каза Станишев и предложи да има отделна дискусия за научните степени и звания.

 

Въпрос на ДУМА:

- Днес г-н Местан спомена за европейската стратегия: образованието и науката да са приоритет на приоритетите и да се финансират преди всички други отрасли, като жертваме други сектори, които не са конкурентоспособни. Има ли воля в политиката на правителството за такава стъпка?

- Мисля, че всяка система трябва да усвои средствата, а не просто да ги похарчи. България има ангажимент да увеличи инвестициите за наука до 3 на сто от БВП, като държавният дял, който сега е 0,4 %, достигне 1 процент от БВП. Държавата ще изпълни своя ангажимент. Но и бизнесът трябва да изпълни своя - да даде останалите 2 % от тези инвестиции. Бизнесът трябва да се ориентира иновационно, иначе ще останем на ниво мръсни производства и туризъм, което може и да не е лошо, но не е в унисон с европейскаите тенденции. Висшите училища и БАН трябва да се научат ефективно да кандидатстват с проекти в европейските програми. Ако видим такова желание и резултати, сме готови да увеличим държавното съфинансиране по такива проекти.

 

12.03.2007

 

„Закриват колежите, правят професионални училища", информира „Труд"

Колежите, които сега дават диплом за висше образование "специалист по...", ще бъдат закрити и трансформирани в университети.

Промяната е част от проектозакона за висше образование, представен на семинар във Варна от вносителя му - шефа на образователната парламентарна комисия Лютви Местан.

Онези специалности, за които не е нужно висше образование като например рехабилитатор, кинезитерапевт или касиерка в банка, ще учат в професионални училища. Тепърва трябва да се реши кои точно ще са тези специалности и в какви образователни институции да се получават, каза Местан. Според него тези училища можели да бъдат степен между средното и висшето образование. Как точно ще се казва тапията от тях обаче ще се мисли тепърва. С приемането на проектозакона обаче всички с дипломи "специалист по..." ще бъдат приравнени на бакалаври. Такава образователна степен ще получат и сега записалите колеж. От есента обаче първокурсниците ще учат в университети за бакалаври. Промяната може да стане много лесно, тъй като повечето от сегашните колежи и сега са част от структурата на вузовете, обясни Местан. Изменението се налагало, тъй като дипломата от наш колеж не е разпознаваема никъде по света.

 

„Решиха 50 задачи за 40 минути", информира „24 часа"

Много седмокласници се справиха с 50-те задачи от областния кръг на теста по математика вчера само за 40 минути. Изпитът продължи 2 часа и половина.

10 от въпросите са били с отворен отговор, което означава, че седмокласниците трябва сами да стигнат до решението. За останалите е било достатъчно да отбележат верния от четирите възможни варианта.

Софийският конкурс се проведе в Националната природоматематическа гимназия.

Явиха се около 200 седмокласници от столицата, в цялата страна на теста са били 1200, обясни експертът по математика от просветното министерство Николай Райков. На предишния конкурс резултатите им са били между 75 и 100 точки, затова са се класирали, уточниха хората на доц. Даниел Вълчев.

Въпросникът беше лесен, справих се с него по-бързо, отколкото с този от общинския кръг, каза седмокласникът от Софийската математическа гимназия в София Иван Божилов. Той решил да се пробва, за да провери нивото си за предстоящия изпит за елитна гимназия през юни.

И според Георги Бабалев, седмокласник от същото училище, вчерашният изпит бил по-лесен. Той е решил всички въпроси и се надява да се класира за следващия кръг, който ще е на 22 април.

Постепенно ще усложним задачите, каквато е и логиката на всяко състезание, каза Николай Райков.

 

„Бой по рендето "Вьорнер" и д-р Ливайн", четем в „24 часа"

Около 40 продукта незаконно се продават от телевизионния екран у нас. Начинът, по който се предлагат от разстояние, противоречи на разпоредбите, твърдят от Съюза на застрахованите в България.

Не се спазвал законът за потребителите, за конкуренцията, Търговският закон. Това се прави не само от търговците, но и от контролните органи, обясни Георги Бакалов, шеф на съюза. От организацията изпратиха подробен списък с продуктите, при които според тях има нарушения, до еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева, зам. икономическия министър Нина Радева, шефа на дирекция "Защита на потребителите" към икономическото министерство и Съвета за икономически растеж.

Има търговски предложения с непълна, невярна, подвеждаща и лъжлива информация, казват от съюза. Според Бакалов във всички предлагани продукти по тв каналите има по няколко нарушения. Основното било липсата на указание за авансовото плащане, каквото не бива да се прави през 7-те дни на размисъл, след които клиентът може да се откаже от покупката.

В рекламите на "ВС Телешоп" се казвало, че клиентът съгласно ЗЗППТ има право да се откаже от покупката и да я върне в законоустановения срок, ако не е повредена, не е употребявана и опаковката й е запазена. Тези търговски условия за доставка

са заблуждаващи, тъй като препращат към несъществуващ закон, твърди Бакалов.

 

„Мъчител готов да свидетелства у нас" отбелязва „24 часа"

Джума Мишри - един от най-жестоките мъчители на петте наши медсестри в Либия, е готов да дойде в България и да даде показания по воденото у нас дело срещу него и още 10 либийски офицери, които насила са изтръгнали самопризнания от българките по СПИН делото.

"Ако ме искат, ще отида в България да се защитавам, защото съм невинен", заяви безцеремонно вчера Джума. Той обясни, че бил приятел на българския народ. А престъпничките според него били тези, които е бил и изтезавал. "България е длъжна да признае оправдателната ни присъда за изтезанията, нямате доказателства, че сме ги извършили", натърти Джума. Белезите по телата на сестрите били фалшификации.

Минути преди това районният съд "Сук ал Джума" в Триполи отложи гледането на делото за клевета срещу сестрите и палестинеца Ашраф ал Хаджудж за 25 март по процедурни причини. Заедно с Джума в съдебната зала вчера бяха още двама от мъчителите - Абдулмаджид Шол и Осама Уейдад. Последният изненада всички с присъствието си, тъй като искът за обезщетение за набедяване за общо 5,8 млн. евро е заведен само от Мишри и Шол. Според кореспондента на Ройтерс Уейдад също поискал компенсации от сестрите.

Информацията потвърди снощи либийският адвокат на сестрите Осман Бизанти. Уейдад наистина е внесъл иск за обезщетение срещу сестрите и палестинеца Ашраф. Той също твърди, че е понесъл значителни материални и морални щети, защото е бил оклеветен, че ги е изтезавал.

 

„Мъчителят Джума готов да даде показания в България", четем и в „Новинар"

Един от най-жестоките мъчители на петте медицински сестри в Либия - Джума Мишри, срещу когото в България се води разследване, заяви, че не се страхува и е готов да се яви на разпит в България, предаде вчера БНР. Мишри и д-р Абдулмаджит Шол присъстваха на вчерашното заседание на Районния съд в Триполи по делото за клевета срещу българките и палестинския лекар, което заведоха самите мъчители. Мишри заяви, че твърденията за мъченията на българките са лъжа и е напълно невинен. Той добави, че не се бои да пътува в страни от ЕС. Същевременно и трети либиец се присъедини към иска на Мишри и Шол. Полицейският офицер Осама Ауедан е поискал 7 млн. либийски динара, за разлика от другите двамата ищци, които претендират за обезщетение от по 5 млн. либийски динара. Съдът насрочи следващото заседание по делото за 25 март, за да може защитата на българките и палестинеца да се запознае с материалите по делото, по което либийските офицери и лекари бяха оправдани през 2006 г.

На 31 януари т.г. Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу 11 либийски офицери, които са измъчвали медицинските ни сестри в Либия по време на следствения арест в Триполи през 1999 г. Делото е образувано по жалба на в. "Новинар", който още през ноември 2004 г. призова прокуратурата да образува следствено дело срещу мъчителите.

Същевременно външният министър Ивайло Калфин определи делото за клевета срещу българките като абсурд. В интервю за БНР той допусна, че медиците ще бъдат осъдени от своите мъчители. "Съдейки по логиката на 8 години на съдебните процедури в Либия, това очакване е доста обосновано", каза Калфин.

България да започне контрапроцес на водения в Либия процес срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, предложи вчера главният координатор на световната асоциация "Заедно срещу смъртното наказание" Мишел Тоб, който е на посещение у нас по покана на омбудсмана Гиньо Ганев. България може да предяви иск срещу Либия и в Международния съд в Хага, смята французинът. Според него Либия е страна, способна на абсолютно ирационални действия. Той изрази опасенията си, че в джамахирията редовно се изпълняват екзекуции, затова международният натиск спрямо Триполи трябва да се увеличи, за да не бъдат изпълнени смъртните присъди срещу медиците. "Дълго общественото мнение смяташе, че трябва дипломатите да си вършат работата, вярваше се в резултатността на тихата дипломация, но сега е важно дипломатите да се осланят на световното обществено мнение, защото международната мобилизация ще е допълнително оръжие", каза Тоб.

Французинът призова в един и същи ден кметствата на 27-те европейски столици да поставят на фасадите си лентата на кампанията "Не сте сами". Според него медиите у нас трябва да се свържат с арабски медии, тъй като Арабският свят все повече показвал своята загриженост по случая. Мишел Тоб посъветва България да търси контакти с ръководителите на големи европейски фирми, които работят с Либия, за да изразят те пред либийските си партньори своето безпокойство от случая с медиците.

 

За „Последният трън в петата на Кадафи" четем в „Стандарт"

В своето противоборство със Запада, при което взе за заложници българските сестри, Муамар Кадафи доскоро контролираше всичко. И решенията на съда, и датите на неговите заседания, и достъпа на журналистите до тях, и преговорите в двустранен, четиристранен и всякакъв формат. Той будалкаше българското външно министерство, което на свой ред препоръчваше на медиите мълчание или сдържаност, за да не се пречи на тихата дипломация. Успя да измами и политици на най-високо равнище, които казаха и повтаряха, че вярват на либийския съд.

Всичко това е минало. Защото има едно нещо, което Кадафи не контролира. Това е кампанията "Не сте сами", родила се в деня, когато прозвучаха смъртните присъди - 19 декември 2006 г. Напук на всякакви уверения, че се търси удобен за двете страни изход.

Преди дни бях в Париж и се уверих в мащаба, който кампанията "Не сте сами" е придобила в държавата, от която

цял свят се учи на демокрация

Нищо не се търси повече от трикольорните лентички.

Френски неправителствени организации планират следващи крачки - да активизират тази дейност в държавите, които още изостават. И кампанията да стане световна.

Въпрос на дни е кметствата на Париж и Брюксел да окачат огромни транспаранти с международния символ на кампанията - трикольорната лентичка. Въпрос на дни е европейските политици да започнат редовно да се появяват публично с тези символи. И всякакви други личности от света на шоубизнеса или спорта, които имат световна слава и милиони фенове.

За да се противопостави на това, Джамахирията има само един полезен ход - да свали градуса на напрежението. Именно затова се появяват информации от сорта, че лидерът Кадафи бил се ангажирал, че какъвто и да е изходът от делото, сестрите няма да бъдат екзекутирани. Казал го бил пред един италиански адвокат със съмнителна слава, който има навика нищо да не прави безплатно и не се гнуси от парите на диктатори и международни престъпници.

Това

не е първият опит в тази насока

Синът на либийския лидер - Сейф ал Ислам, направи подобни изявления в края на януари. Никога новина, свързана с коментар по делото, не е била цитирана толкова много от световната преса. Причината е, че новината е удобна - води до спадане на напрежението, до съкращаването на една гореща точка, при толкова много други.

Странно е, защото и в двете изказвания се чете друго, но то сякаш остава незабелязано. Те означават, че смъртната присъда ще бъде отново потвърдена и на ниво Върховен съд. Тоест обезсмислят всякакви усилия на защитата.

За Кадафи кампанията "Не сте сами" е наистина нещо много лошо. Освен че вреди на това, което всяка държава трябва да цени най-много - своя престиж, тя започва да му струва и доста пари. С големи суми и кюлчета злато Кадафи се опитва да си купи подкрепа, тук от африкански лидери, там от арабски министри, понякога дори от закъсали европейци. Може би се надява да си избие загубите от откупа, който се надява да получи, но все пак засега е на червено.

Каки са поуките? Естествено, че на Кадафи не може да се вярва и че кампанията трябва да продължи. За да бъде тя успешна в световен план, е необходимо да бъде ярко забележима и в България.

Другата поука е, че кампанията трябва да има за ясна цел незабавното освобождаване на сестрите и палестинския лекар. Минало е времето за призиви за справедлив съд, а да се настоява за милосърдие, е неуместно просто защото медиците са невинни. Освободете заложниците - ето това трябва светът да повтаря непрекъснато на Джамахирията. Докато в Триполи чуят и най-сетне проумеят, че това е и в техен интерес.

 

„България може да заведе контрапроцес в Хага", съобщава „Дума"

България може да заведе контрапроцес срещу Либия в Международния съд в Хага за нарушаване на човешките права на медицинските ни сестри. Това предложи вчера главният координатор на Световната коалиция против смъртното наказание Мишел Тоб, цитиран от БТА. Той е на посещение у нас по покана на националния омбудсман Гиньо Ганев. Тоб допълни, че ако доскоро обществото се е надявало на тихата дипломация, това вече не е така. Според него дори в арабския свят започва да се изразява все повече солидарност към съдбата на медиците. Все повече европейци също се борят за освобождаването на задържаните, изтъкна още Тоб.

Асоциацията предвижда в края на март или началото на април в Париж да се проведе среща на всички ангажирани лица по освобождаването на медицинските сестри. Мишел Тоб беше категоричен, че трябва да се осъществи световна организация на формиране на общественото мнение за случващото се в Либия. Той апелира в един и същи ден кметствата на 27-те европейски столици да поставят на фасадите си лентата на кампанията "Не сте сами". Очаква се през следващите няколко седмици в Париж, Брюксел и Берлин да се повтори проведената в България инициатива в защита на сестрите на 9 февруари. Предвидено е през седмицата Тоб да се срещне с президента Георги Първанов и с премиера Сергей Станишев.

Омбудсманът Гиньо Ганев от своя страна предложи създаването на Национална коалиция "Свобода за българските медицински сестри в Либия". Чрез нея трябва да се чуе държавната политика на страната, която да бъде произнесена на висок глас - медицинските ни сестри са невинни, беше категоричен Ганев. По думите му увереността в тяхната невинност е и причината България да не иска милост от либийското правосъдие. Те трябва да бъдат незабавно освободени, заяви омбудсманът.

Междувременно един от 11-те мъчители на българките Джума Мишри е заявил, че е готов да се яви на разпит в България. Вчера районният съд в Триполи заседава по делото за клевета срещу медиците ни, в които мъчителите им искат финансови обезщетения. На делото присъства и друг мъчител -д-р Маджит Абдул Шаул, предаде БГНЕС. По време на 30-минутното заседание по делото Мишри заяви, че твърденията за мъчения на българките са лъжа и той е невинен. Ищецът каза още, че не се страхува да пътува в страни от ЕС, нито дори да дойде в България. Вчера съдът отложи делото за 25 март, за да може защитата на медиците да се запознае с материалите по него. Според адвокат Хари Хараламбиев Мишри и Шаул се опитват да превърнат делото от гражданско в наказателно, като ангажират държавното обвинение, което да съди българските медицински сестри и палестинския лекар.

Същевременно външният министър Ивайло Калфин определи делото за клевета срещу българките като абсурд. Пред БНР той допусна, че медиците ще бъдат осъдени от своите мъчители. "Съдейки по логиката на 8 години на съдебните процедури в Либия това очакване е доста обосновано", каза Калфин. Той допълни, че това не е основното дело, което е за заразяването със СПИН, но поредното, което създава атмосфера в Либия на отношение към българските медицински сестри и палестинския лекар, което е абсолютно неприемливо.

 

„Румънски бизнесмени сричат български", информира „Стандарт"

Румънските бизнесмени масово искат да учат български език в Букурещ. Това съобщи аташето по културните въпроси на посолството ни в румънската столица Станимир Петков. Интересът на предприемачите към българското четмо и писмо рязко нараснал след приемането на двете страни в ЕС. Петков допълни, че в посолството ни има много запитвания дали се организират курсове.

30 души от Румъния учат българска филология в Букурещкия университет. Те са разпределени в два курса и се обучават от наша преподавателка и местни лектори, завършили в България. Нашенци са създали в румънската столица няколко туристически агенции, които в момента се радват на огромен интерес. Затова се очаква истински десант на туристи от северната ни съседка.

В момента в Букурещ има 608 фирми с български капитал, а общият стокообмен за миналата година е близо 1 милиард евро.

През 2006 г. страната ни са посетили 370 хиляди румънски туристи.